Head of National Anti corruption Department (DNA), Laura Codruta Kovesi, is seen during an interview with AFP at DNA headquarters in Bucharest on December 6, 2016. Romania is waging an unprecedented war against endemic corruption, but on the eve of Sunday's parliamentary elections, Codruta Kovesi is talking about obstacles that could hamper her activity, saying that "only courage of the prosecutors is irreversible ". / AFP / DANIEL MIHAILESCU (Photo credit should read DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Procurorii UE însărcinați cu investigarea infracțiunilor financiare grave îl anchetează pe fostul președinte al Băncii Europene de Investiții. Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a precizat luni, într-o declarație, că ancheta vizează „două persoane suspectate de corupție și abuz de influență, precum și de deturnare de fonduri UE”, scrie Politico.

sondaj

Werner Hoyer, care s-a retras din funcția de președinte al BEI la sfârșitul anului trecut, se confruntă cu un caz de corupție, a confirmat avocatul său pentru POLITICO.

Oficiali de poliție din Germania și Luxemburg au confiscat în ultimele luni materiale legate de anchetă, potrivit a doi oficiali care au cerut protecția anonimatului. Ofițerii au percheziționat, de asemenea, locuința lui Hoyer.

Hoyer a negat orice infracțiune prin intermediul avocatului său, care a declarat că ancheta EPPO se concentrează pe plecarea unui angajat al BEI și pe compensația plătită acestuia în acest context. Hoyer a semnat pachetul de compensații, în conformitate cu normele BEI, fiind în acest fel inclus în anchetă – chiar dacă nu a făcut parte din negocieri, a declarat echipa juridică a germanului.

„Acuzațiile împotriva mea sunt de-a dreptul absurde și nefondate”, a spus Hoyer într-o declarație trimisă prin e-mail către POLITICO. „Mă aștept acum ca acestea să fie pe deplin investigate și clarificate și cer BEI să coopereze pe deplin cu EPPO. De asemenea, cooperez pe deplin cu EPPO și cer o clarificare completă a faptelor.”

„Așteptăm cu calm investigațiile”, a declarat Nikolaos Gazeas, avocatul lui Hoyer. „Ele vor dovedi că acuzațiile penale împotriva clientului meu sunt nefondate și de-a dreptul absurde. Acesta este și motivul pentru care clientul meu a solicitat în mod expres ridicarea imunității sale (…), astfel încât această acuzație să poată fi clarificată.”

POLITICO a contactat cea de-a doua persoană implicată în anchetă pentru comentarii, dar nu a primit încă un răspuns.

Un purtător de cuvânt al BEI a declarat că banca „nu poate comenta investigațiile externe în curs, cum ar fi aceasta. Conform practicii obișnuite a băncii, vom coopera pe deplin cu Parchetul European în această chestiune, după cum este necesar”.

Ancheta a început după ce OLAF, agenția antifraudă a UE, a semnalat cazul EPPO, care are competențe de investigare a cazurilor transfrontaliere, de aducere în instanță a potențialilor vinovați și de a solicita despăgubiri pentru interesele UE.

Un purtător de cuvânt al EPPO a declarat că nu va comenta o anchetă în curs.

BEI, cu sediul la Luxemburg, funcționează ca organism de creditare al UE și contribuie la stimularea dezvoltării și integrării în cadrul blocului comunitar prin acordarea de împrumuturi, garanții și investiții în sectoarele public și privat.

BEI, înființată în 1958, a jucat un rol important în sprijinirea economiei europene în urma pandemiei Covid-19 și sprijină politicile UE în peste 160 de țări.

 

Sursa foto – pixabay.com