Am casa, patul, masa, totul plin de foi, de schițe și de cărți cu teste rezolvate pentru examenul din iulie, dar care, ce să vezi, nu sunt conforme cu programa…

sondaj

Înainte de inspecția la clasă am mers încrezătoare și bucuroasă că visul meu de mic copil începe să prindă culoare, că mama mea va putea spune în sfârșit că au meritat toate nopțile în care o sunam plângând că nu mai fac față cu sutele de foi de învățat pentru examene și că viitorii mei elevi vor avea o nouă prietenă în grupul lor pregătită de împărtășit experiențe, emoții, sentimente și trăiri.

Mi s-a spus că am avut un proiect foarte bun, o lecție bună și îmi amintesc că la finalul orei, un elev simpatic, Bogdan, mi-a spus: ,,Doamna, nu vreți să veniți tot dumneavoastră de luni la noi la ore?”, iar doamna lor profesoară din spatele clasei și-a dat ochii peste cap și mi-a motivat la finalul orei că în timpul celor 50 de minute, cu elevii se poartă doar discuții referitoare la lecție și atât.

Am ieșit din clasă dezgustată de atitudinea doamnei profesoare, dar în același timp bucuroasă că elevii pe care i-am cunoscut timp de o oră m-au îndrăgit și mi-au oferit un feedback bun.

Nu știu dacă la anul sau peste zece ani voi încerca să continui în drumul acesta greu, dar minunat, atunci când ajungi în fața clasei și a elevilor plini de recunoștință să te vadă din nou acolo.

De cele mai multe ori profesorii nu primesc recunoașterea meritată pentru munca lor grea și impactul pe care îl au asupra vieții elevilor. Pentru un proiect didactic a fost nevoie să mă pregătesc cel puțin două ore înainte de oră, dar pentru patru, cinci, șase ore cât are un profesor într-o zi, de cât timp are nevoie pentru a-și pregăti temele?

Oamenii care fac alte meserii de ce nu susțin an de an același examen?

La fel și cu inspecția la clasă, este un stres în plus înaintea stresului mare din iulie. Am auzit de la colegii mai mari că au fost ani în care notele acestea obținute în urma inspecțiilor nu au fost luate în calcul, ceea ce mă face să mă gândesc de două ori la anul dacă voi mai da Titularizarea sau mă voi opri aici.

Dacă înainte de a mă înscrie la concurs mi-ar fi spus cineva că sistemul nu este atât de ușor precum se vede din exterior, nu aș fi crezut și aș fi continuat să învăț și să lupt pentru un loc la catedră.

Cu dragoste,

O fiică care încă luptă cu sistemul pentru a a-și face părinții mândri și pentru a le mulțumi pentru toți anii în care au susținut-o și au crezut în visul ei.

Articol apărut pe pagina de Facebook Jurnalul unui profesor.

 

Sursă foto – pixabay.com