Profesorul Cătălin Ciupală a declarat că „avem noi o mare problemă cu selecția profesorilor. Nu mai intră profesorii buni în sistem, pentru că ies foarte slab pregătiți din universitate”. Acesta a mai spus că „sunt foarte puține situații în care pe profesorii universitari îi interesează în mod real calitatea studenților”. Cătălin Ciupală predă matematica la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov.
„Avem noi o mare problemă cu selecția profesorilor. Nu mai intră profesorii buni în sistem, pentru că ies foarte slab pregătiți din universitate, iar orice universitatea este stat în stat și nu interesează calitatea oamenilor care ies din facultate. Din păcate, sunt foarte puține situații în care pe profesorii universitari îi interesează în mod real calitatea studenților, că declarativ pe toți îi interesează, pentru că altfel nu i-ar lăsa să plece.
Eu nu înțeleg cum mulți profesori pot să ia sub șapte la examenul de titularizare și nivelul subiectelor e de BAC. Deci, eu nu înțeleg. Dacă tu l-ai trecut pe studentul acela, înseamnă că ești vinovat. N-avem ce discuta aici”, a precizat cadrul didactic.
Întrebat cum ar trebui să se facă selecția profesorilor, acesta a vorbit despre evaluarea reală a universităților și urmărirea parcursului absolvenților: ce note au luat la titularizare, la definitivat. În situația în care notele ar fi mici, atunci universitatea respectivă ar fi atenționată, după cum a precizat Cătălin Ciupală:
„În primul rând, ar trebui să se evalueze foarte serios universitățile și să fie evaluare externă a universităților într-un mod real. Doar un exemplu dau: să zicem că de la Universitatea X au ieșit, să zicem, 50 de profesori în ultimii 5 ani de zile și să urmărești parcursul lor: ce note au luat la titularizare, ce note au lua la definitivat. Dacă notele sunt catastrofale pentru acei oameni sau pentru o mare proporție, atragi atenția universității: „nu e în regulă ce faceți”.
De ce să lași un profesor care intră în învățământ și este extrem de slab pregătit? Să știți că aici este o mare vină și cea mai mare este a profesorilor, pentru că nu-i pun să învețe. O ștachetă ridicată înseamnă că omul este conștient că trebuie să învețe. Vă dau exemplul la mine: dacă eu cer puțin, elevii vor învăța puțin. Dacă eu cer mult, elevii vor învăța mai mult. E simplu. Trebuie să cer.”
Sursă – BizBrașov
Sursă foto – https://fundatiicomunitare.ro/povesti/mate-pe-youtube/