Din cauza salariilor mici din Educație, o profesoară a ales să fie chelneriță pe litoral în timpul verii

Potrivit unui studiu realizat de Eurydice, un profesor câștigă, în România, un salariu brut care evoluează lent, pe parcursul mai multor decenii de carieră, astfel:

  • La începutul carierei, un profesor angajat în învățământul preșcolar sau în școala primară câștigă un salariu brut anual de 39.504 lei (8.027 euro). În gimnaziu și liceu, un profesor aflat la începutul carierei câștigă un salariu brut anual de 43.397 lei (8.818 euro).
  • După 10 ani de activitate, salariul brut anual ajunge la 50.897 lei (10.342) pentru toți profesorii, de la grădiniță până la liceu
  • După 15 ani de activitate, salariul brut anual ajunge la 53.943 lei (10.961 euro) pentru toți profesorii
  • Salarizarea maximă este de 76.991 lei (15.644 euro) – salariu brut anual

Raluca este din Oneşti, iar de șase ani, în fiecare vară lucrează pe litoral. Asta cu toate că meseria ei de bază nu are nicio legătură nici cu marea şi nici cu domeniul horeca.

Raluca Iftimie a declarat pentru Observatornews.roSunt profesor de filosofie, de socio-umane, sociologie şi logică şi tot ce cuprinde socio-umanele. A fost foarte greu pentru că plecam dintr-un domeniu în care exista respect, numărul de ore nu se compară cu ce lucrăm noi aici, dar trebuie să fac asta pentru că nu aveam altă alegere, nevoile sunt din ce în ce mai mari. Când ai şi o familie de întreţinut nu te mai gândeşti ce faci, până la urmă practici ce ai.

La mare, Raluca este chelneriţă şi lucrează în ture de până la 14 ore, pentru salariu minim pe economie plus bacşişuri. Acasă se reîntoarce la catedră.

 

 

Sursă foto – pixabay.com