Spania vrea să taxeze suplimentar băncile pentru profiturile excesive realizate din dobânzi şi comisioane percepute clienţilor, aceasta fiind cea mai curajoasă mişcare împotriva băncilor luată de o importantă ţară membră a Uniunii Europene pentru a contracara creşterea costului vieţii, transmite Bloomberg.

sondaj

Un proiect de lege introdus joi în Parlamentul de la Madrid prevede o taxă de 4,8% aplicabilă băncilor din Spania. De asemenea, Guvernul de la Madrid vrea să introduc o taxă de 1,2% asupra vânzărilor realizate de firmele din energie pe piaţa locală. Măsurile, avansate de coaliţia guvernementală, ar urma să pedepsească şi companiile care încearcă să transfere, pe seama clienţilor, costurile noilor taxe.

Detaliile propunerilor pun capăt incertitudinilor cu privire la planurile Guvernului de la Madrid, anunţate iniţial de premierul Pedro Sanchez (foto) în data de 12 iulie. Acum administraţia de la Madrid, care speră să primească aprobarea finală pentru noile sale taxe la finele anului, va trebui să negocieze cu un grup mai mare de parlamentari pentru a-şi asigura adoptarea legii într-un Parlament în care niciun partid nu are majoritatea.

Noile taxe, prin care Guvernul de la Madrid speră că va strânge şapte miliarde de euro în următorii doi ani, au generat tensiuni între premierul Pedro Sanchez şi mediul de afaceri în contextul în care toate guvernele din Europa se străduiesc să strângă fonduri prin care să diminueze impactul inflaţiei galopante, agravate de invazia rusească din Ucraina.

În cazul băncilor, pragul de la care se va aplica noua taxă este acela al unor venituri de 800 de milioane de euro din dobânzi şi comisioane. Pentru firmele din energie, taxa se va aplica acelor companii care în 2019 au avut vânzări de peste un miliard de euro în Spania.

 

 

Sursă foto- marca.com