Instanța Superioară a Ungariei respinge acuzațiile potrivit cărora certificatele de imunitate sunt discriminatorii

Conform deciziei publicate pe site-ul instituției,  Curtea Constituțională a Ungariei a respins acuzațiile potrivit cărora drepturile de care beneficiază deținătorii de certificate de imunitate și de care nu beneficiază cei care nu dețin acest certificat sunt neconstituționale.

Instanța a primit aproximativ 1.000 de plângeri individuale în această privință, de la prima eliberare a permisului. Plângerile susțin că certificatele de imunitate, eliberate celor care au fost vaccinați sau s-au recuperat după Covid-19, asigură drepturile deținătorilor lor într-un mod care îi discriminează pe cei care nu au putut primi vaccinul din cauza condițiilor de sănătate subiacente, titrează DailyNewsHungary.

„Anumite drepturi fundamentale ar putea fi suspendate în timpul unei stări de urgență. Parlamentul revizuiește în mod regulat starea de urgență pentru a se asigura că aceste drepturi nu sunt limitate mai mult decât este necesar”, se spune în decizia Curții Constituționale maghiare.

În prezent, în Ungaria, certificatele de imunitate sunt încă necesare pentru participarea la anumite evenimente (evenimente sportive și concerte cu un număr al spectatorilor mai mare de 500 de persoane), dar accesul este permis fără un certificat de imunitate la hoteluri, magazine, restaurante, băi sau parcuri acvatice.

În același timp însă, mai multe universități maghiare solicită studenților lor să aibă un certificat de imunitate valabil, dacă doresc să se mute în cămine sau dacă doresc să participe fizic la cursuri.

 

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – DailyNewsHugary