Fidelitas, organizația de tineret a partidului Fidesz, l-a comparat pe candidatul nou-ales de opoziție pentru alegerile din 2022, Péter Márki-Zay, cu Nicolae Ceaușescu. Astfel, Fidelitas a postat o imagine care îi înfățișează pe Márki-Zay și Ceaușescu, alături de textul „turnurile gemene de stânga” (în ciuda faptului că Márki-Zay este cunoscut pentru opiniile sale conservatoare). Baza comparației tinerilor politicieni Fidesz a fost presupusa similitudine în aspectul fizic al celor doi, notează HungaryToday.

sondaj

Gestul Fidelitas și-a găsit rapid răspuns, din partea partidului Momentum. Partidul de opoziție centristo-liberal, primul care l-a sprijinit pe primarul conservator din Hódmezővásárhely (după prima rundă a alegerilor preliminare ale opoziției maghiare), a postat o imagine comparând Pancho Aréna, din localitatea Felcsút, cu stadionul lui Ceaușescu, construit în orașul său natal Scornicești, folosind textul „Turnuri gemene ale dictatorului”, comparându-l indirect pe premierul Viktor Orbán cu dictatorul comunist român.

Paralela se bazează pe faptul că Nicolae Ceaușescu a construit în 1984 un stadion modern, pentru acea vreme, în satul său natal și, la scurt timp, echipa sa de fotbal a ajuns în prima divizie a României. În Ungaria, după ce Fidesz a preluat puterea în 2010, Felcsút, localitatea natală a prim-ministrului, a primit și ea un stadion modern, special pentru Academia de fotbal Puskás, înființată de Orbán însuși, iar echipa Academiei a ajuns rapid în primele trei echipe din campionatul maghiar de fotbal.

 

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – HungaryToday