Managerul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara – Cred că trebuie cerut ajutor extern, țările din jur pot prelua pacienți pentru ATI

Male doctor using mobile phone at hospital. Medical healthcare and doctor service.

Medicul Cristian Oancea, managerul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, oraș unde incidența a depășit valoarea de 10 cazuri la mia de locuitori, evaluează ca fiind gravă situația în sistemul sanitar din țara noastră. Marea problemă o reprezintă faptul că nu mai sunt suficienta paturi pentru Terapie Intensivă, tocmai de aceea consideră că ar trebui să cerem ajutor țărilor din jur, ca să transferăm acolo pacienții cu COVID-19 aflați în stare gravă.

„Noi am mai găsit resurse sanitare ca să mai fim câteva zile apți pentru a deservi COVID-19. Însă cred că trebuie cerut ajutor extern, mai ales pentru paturile ATI. (…) Țările din jur ar putea să ne ajute. Trebuie să facem ceva: nu putem să externăm în ritmul în care internăm și e clar că urmează un colaps. (…)

În acest moment, la noi nu mai avem paturi libere pentru cei cu forme grave și foarte grave (cu COVID-19 – n.red.). Începând de mâine putem să mai avem 40-50 de paturi libere, dar doar pentru cei cu forme moderate. Majoritatea internată e nevaccinată. (…)

Vorbim de drepturi, dar uităm de obligații. Dacă ne vaccinăm și ne testăm, panta va ajunge să fie descendentă.(…) Am putea vorbi de un blocaj în sistemul sanitar din România, mai ales pe ATI” – a susținut medicul Cristian Oancea, duminică, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Managerul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara are și un mesaj pentru cei care au ieșit în stradă, protestând faţă de certificatul verde şi faţă de vaccinare, opunându-se restricțiilor impuse de pandemie: „îi invităm să ne spună unde să mai punem paturi”.

Nu este singurul medic care dă astfel de avertismente. De exemplu, și managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf Parascheva” din Iaşi, medicul Florin Roşu, afirmă că lupta cu virusul SARS-CoV-2 a fost pierdută, din cauza ratei scăzute a vaccinării şi dezinformării populaţiei. Un mesaj similar are și Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftziologie „Marius Nasta” din București, care a catalogat drept „disperată” situația din spital.

 

 

Sursă foto – dw.com