Sociologul Radu Mălureanu în legătură cu salariile profesorilor – Motivația la locul de muncă e determinată de mai mulți factori, nu numai de remunerație

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a amânat majorarea salariilor profesorilor, care ar fi trebuit să se întâmple în septembrie. Este a doua amânare din toamna lui 2020 încoace. Școala 9 a întrebat un sociolog și un specialist în științele educației de ce e importantă creșterea salariilor din învățământ și dacă avem nevoie și de alte măsuri pentru îmbunătățirea calității educației. Cercetările din mai multe țări completează răspunsurile lor.

„Motivația la locul de muncă e determinată de mai mulți factori, nu numai de remunerație”, spune sociologul Radu Mălureanu pentru Școala 9. Recunoaște că salariul e important, dar amintește alte câteva elemente relevante: calitatea relațiilor umane și a „obiectului muncii”: curricula și metodologia de predare. La fel de însemnate sunt, consideră specialistul, predictibilitatea factorilor negativi – schimbările sistemice, de pildă, ar trebui să fie rare – și perspectivele de avansare.

Continuarea pe Școala9.ro

 

 

Sursă foto – bbc.com