Femeile afgane pot studia în universități, dar clasele mixte sunt interzise

Ministrul interimar al învățământului superior al talibanilor, Abdul Baqi Haqqani, a declarat că femeilor afgane li se va permite să studieze la universitate, dar că existența clasele mixte va fi interzisă.

„Oamenii din Afganistan își vor continua educația superioară în lumina legii Sharia în condiții de siguranță, fără a se afla într-un mediu mixt de bărbați și femei”, a declarat acesta duminică, la o întâlnire cu bătrânii talibani, cunoscută sub numele de Loya Jirga.

El a mai spus că talibanii vor să „creeze un curriculum islamic rezonabil și care să fie în conformitate cu valorile noastre islamice, naționale și istorice și, pe de altă parte, să poată concura cu alte țări”, conform Hindustan Times.

Fetele și băieții vor fi, de asemenea, segregați la școlile primare și secundare, ceea ce era deja obișnuit în Afganistanul profund conservator.

Nici o femeie nu a fost prezentă la reuniunea de la Kabul duminică, care a inclus și oficiali talibani de rang înalt.

„Ministerul talibanilor pentru învățământul superior s-a adresat numai profesorilor și studenților de sex masculin la reluarea universităților”, a spus un lector care a lucrat la o universitate din Kabul în timpul ultimului guvern. Aceasta a mai spus că acțiunea grupului arată „prevenirea sistematică a participării femeilor la luarea deciziilor” și „un decalaj între angajamentele și acțiunile talibanilor”.

În timpul guvernării lor brutale anterioare, din anii ‘90, talibanii excludeau femeile din viața publică, divertismentul era interzis și erau impuse pedepse brutale – cum ar fi omorârea cu pietre pentru adulter. Talibanii au promis să conducă diferit în comparație cu acea perioadă, atunci când fetelor și femeilor li s-a interzis total educația. Grupul de lucru de duminică s-a angajat să respecte progresele înregistrate în ceea ce privește drepturile femeilor, dar numai în conformitate cu interpretarea lor strictă a legii islamice.

Talibanii încă nu și-au anunțat guvernul, spunând că vor aștepta până după plecarea forțelor americane și străine.

 

 

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto -scmp.com