Consiliul Premiului Pulitzer acordă o diplomă specială și un fond financiar pentru onorarea și ajutarea lucrătorilor din jurnalism din Afghanistan

Consiliul Premiului Pulitzer a emis vineri o mențiune specială „pentru a onora femeile și bărbații din Afganistan care s-au dedicat cu mari riscuri personale pentru crearea și susținerea jurnalismului care a cronicizat decenii de viață și război. De la personal și corespondenți independenți la interpreți, până la șoferi gazde, rezidenți curajoși afgani au contribuit la producerea de imagini și povești câștigătoare și demne de Pulitzer, care au contribuit la o înțelegere mai largă a circumstanțelor profund tragice și complicate”, se spune pe pagina premiilor Pulitzer.

„În sprijinul siguranței lor, fie în activitatea lor continuă, fie în relocarea lor, această mențiune vine cu o subvenție de 100.000 de dolari, care urmează să fie administrată de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, pentru ajutorarea de urgență a acestor persoane și a familiilor lor”.

Co-președinții consiliului, Katherine Boo, Gail Collins și John Daniszewski au mai declarant: „Este esențial într-un moment de puternică amenințare să îi sprijinim pe acei afgani a căror vitejie, abilitate și angajament față de idealurile presei libere au contribuit la crearea unui jurnalism atât de important în ultimele decenii”.

Subvenția de 100.000 de dolari va fi administrată de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ). Fondată în 1981, cu sediul în New York, CPJ este o organizație independentă, nonprofit, care promovează libertatea presei la nivel internațional. Rețeaua CPJ de experți și corespondenți din întreaga lume raportează și ia măsuri în numele jurnaliștilor vizați de încălcări ale libertății presei.

Premiile Pulitzer au fost înființate de Joseph Pulitzer, un jurnalist maghiar-american și editor de ziare, care a lăsat o moștenire Universității Columbia la moartea sa, în 1911. O parte din moștenirea sa a fost folosită pentru a înființa Școala de Jurnalism Columbia în 1912, așa cum Joseph Pulitzer cerea în testamentul său, dar și pentru a înființa Premiile Pulitzer, care au fost acordate pentru prima dată în 1917.

 

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – NYtimes.com