Dr. Paul Purea – Medicii români au trei venituri: salariu, cabinetul privat și șpaga

Medicine doctor receiving large amount of dollar banknotes as a bribe.

După ce a condus peste 20 de ani clinici din Germania, chirurgul Paul Purea a rămas stupefiat de veniturile uriașe pe care le au medicii din România. Acesta spune că este inadmisibil ca un medic să ia salariu de la stat și să lucreze, în același timp, și la privat, iar peste toate astea să mai ia și șpagă. Un medic cu vârsta de peste 40 de ani nu va pleca niciodată în afară, pentru că nu ar câștiga nicăieri atâția bani, susține dr. Paul Purea.

După ce a profesat în România înainte de 1989, apoi în Germania peste 20 de ani și s-a întors din nou în țara natală, medicul chirurg Paul Purea s-a declarat absolut indignat de veniturile uriașe pe care le au medicii români. Acesta spune că nu este admisibil ca un medic să lucreze și la stat și la privat, pentru că asta înseamnă că petrece foarte puțin timp acolo unde ia cei mai mulți bani, adică în spitalul public.

„În Germania nu aveai nici timp, nici energie să mai lucrezi la privat, că terminai programul la 8-9 seara. În România se face o medicină de lux, pentru că un medic câștigă mult mai mult, per total, decât un medic din Germania. Nici nu se compară. Eu, ca șef de clinică, luam 10.000 de euro brut și rămâneam cu 3.000 de euro, pentru că acolo este impozitare progresivă, plus asigurări sociale. Acolo lucrezi pentru fiscul german.

Acum au mărit și nemții salariile, dar au avantajat foarte mult medicii tineri. În Germania nu au stat de drept, ci stat social, care înseamnă ca toată lumea să beneficieze de aceleași condiții de viață. Cei care trăiesc din ajutoare sociale au locuințe la fel ca și ale medicilor. Comunismul adevărat este în Germania. Acolo, relația de salariu dintre cel mai mic și cel mai mare este de 1 la 7, iar la pensie, de 1 la 5. La noi, medicii, și nu mă refer la cei tineri, care iau 7.000-8.000 de lei, ci la medicii primari, că aproape toți au această titulatură, care sunt trecuți de 40 de ani, iau în medie 12.000-15.000 de lei salariu net. La banii aceștia se adaugă și banii pe care îi iau de la cabinetele sau clinicile particulare. Frustrează statul, ia pacientul din spital și îl duce la el, în privat. Iar peste cele două surse de venituri se adaugă și șpaga, de ce să ne ferim! Sunt medici în România care iau și 2.000 și 5.000 și 10.000 de lei, prin centrele universitare. Părerea mea este că cei mai mulți milionari în euro din grupa medicilor sunt în România. Pentru că au trei verigi de primire a banilor”- a declarat dr. Paul Purea pentru portalul Suceavalive.ro

 

 

 

Sursă foto – france24.fr