Atac cu dronă al SUA în Afganistan împotriva ISIS-K. Cetățenii americani sunt avertizați să părăsească imediat aeroportul din Kabul

Atacul cu dronă efectuat de SUA sâmbătă a fost împotriva unui militant al Statului Islamic care planifica viitoare atacuri, relatează Reuters.

Comandamentul central al SUA a anuntat că atacul cu dronă a avut loc în provincia Nangarhar, la est de Kabul și la granița cu Pakistanul și a lovit o mașină în care se afla un militant activ și un asociat al Statului Islamic. Se crede că ambele persoane au fost ucise.

Aceasta este prima riposta a forțelor americane împotriva grupării teroriste ISIS-K, după atacul cu bombă de joi, de la aeroportul din Kabul, al cărui bilanț a urcat la 183 de victime.

Treisprezece soldați americani și cel puțin 167 afgani au fost uciși într-un atac cu bombă în fața aeroportului din Kabul, potrivit ultimului bilanț prezentat de Ministerului Sănătății Publice din Afganistan. Guvernul britanic a declarat vineri că trei cetățeni britanici, doi adulți și un copil, se numără printre cei uciși în atac.

De asemenea, peste 200 de persoane au fost rănite în atacul de joi, se spune în raportul autorităților afgane.

Atacul terorist a venit în timp ce Statele Unite și alte țări occidentale încearcă din răsputeri o evacuare masivă a cetățenilor și a aliaților afgani, după preluarea țării de către talibani.

Ce se știe despre ISIS-K, gruparea teroristă care își asumă responsabilitatea pentru atacul aeroportului din Kabul – analiză CNN

În doar câțiva ani, o grupare teroristă afiliată ISIS, localizată în Afghanistan, a profitat de instabilitatea acestei țări pentru a deveni una dintre cele mai temute grupări teroriste din regiune.

Gruparea este cunoscută sub numele de ISIS-K, fiind cea care a revendicat joi atacul cu bombă din fața aeroportului din Kabul. Gruparea nu a furnizat nicio dovadă care să le susțină afirmația, dar oficialii americani au declarat că este probabil ca ISIS-K să fie în spatele atacului terorist.

Gruparea ISIS-K, cunoscută pe deplin sub numele de ISIS-Khorasan, este însă responsabilă pentru mii de decese, de la formarea sa din 2015.

Membrii săi operează în Asia Centrală, iar numele grupului provine din terminologia sa pentru zona care include Afganistan și Pakistan.

În 2018, ISIS-K a fost clasat ca fiind cel de-al patrulea cel mai mortal grup terorist din lume, cu peste 1.000 de vieți luate, majoritatea în Afganistan, potrivit Institutului pentru Economie și Pace, care monitorizează anual terorismul global.

De atunci, creșterea grupului a fost limitată, iar militanții săi au luptat cu talibanii.

Gruparea, ramură a ISIS, a apărut pentru prima dată în Siria și Irak și, la vârf, a controlat o întindere imensă de teritoriu care se întinde din vestul Siriei până la periferia capitalei irakiene Bagdad.

Totuși, legătura dintre ISIS-K și aparenta sa grupare-părinte nu este pe deplin clară. Astfel, gruparea ISIS-K împărtășeste o ideologie și o tactică, dar profunzimea relației dintre ISIS și ISIS-Khorasan în ceea ce privește organizarea, comanda și controlul nu a fost niciodată stabilită în totalitate.

Analiștii de combatere a terorismului estimează acum puterea ISIS-K la aproximativ 1.500-2.000 de combatanți, dar acest număr ar putea crește în curând.

Printre primii săi luptători se numărau militanți pakistanezi care au apărut în provincia Nangarhar din Afganistan cu aproximativ un deceniu în urmă, mulți dintre aceștia fugind din Pakistan, fiind și dezertori din alte grupări teroriste, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Tot conform CSIS, gruparea teroristă ISIS-K are intenții care se întind dincolo de granițele Afganistanului și Pakistanului, aceasta intenționând să „stabilească un califat care începe în Asia de Sud și Centrală, guvernat de legea Shariei, care se va extinde pe măsură ce musulmanii din întreaga regiune și din lume se vor alătura.”

Oficialii americani au avertizat în ultima săptămână că amenințarea unui atac terorist pe aeroport a devenit din ce în ce mai acută. Pe parcursul zilei de joi, ziua atacului terorist, diplomații americani din Kabul i-au avertizat pe cetățenii americani să părăsească „imediat” mai multe porți ale aeroportului, invocând amenințări la adresa securității.

Conform unui oficial de la Casa Albă, președintele Biden a fost avertizat vineri de echipa de securitate națională „că un alt atac terorist la Kabul este probabil”, astfel că SUA ia „măsuri de protecție de forță maximă pe aeroportul din Kabul.”

„Următoarele zile ale acestei misiuni vor reprezenta cea mai periculoasă perioadă de până acum”, a concis oficialul american.

De asemenea, și ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, într-o declarație pentru Sky News, a avertizat asupra riscului major ca noi atacuri teroriste să aibă loc în zilele următoare: „Cu cât ne apropiem mai multe de data stabilită de retragere a trupelor din Afganistan, riscurile producerii unui nou atentat terorist cresc considerabil. Anumite grupări precum ISIS urmăresc să revendice un titlu care ar susține că organizațiile teroriste au alungat SUA sau Marea Britanie din Afghanistan.”

 

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – foxnews.com