România are din nou cel mai mare preț spot al energiei electrice din Europa

Prețul spot al energiei electrice tranzacționate pe piața din România este din nou cel mai mare din Europa. Iar acest preț, pe care majoritatea clienților finali nu îl percep – ei nu plătesc în facturi prețul spot – este în realitate foarte important pentru ce se va întâmpla cu facturile lor.

Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare din data de 18 august este de 130 de euro/MWh, la fel ca cel din Ungaria și, repetăm, cel mai mare din Europa.

Prețul spot al energiei electrice a crescut accentuat pe piața de la București, și chiar dacă vorbim despre o tendință europeană, totuși piața din România a cunoscut diferențe de preț semnificative față de cele europene în unele zile.

Ultimele date lunare: în iulie prețul mediu spot a fost de 462 de lei, evident cel mai mare preț din istorie, de două ori și jumătate față de prețul din urmă cu an. Ca medie a primelor șapte luni, prețul mediu al pieței pentru ziua următoare a fost de 316 de lei/MWh, cu 92 % peste media primelor șapte luni din anul trecut – deci aproape dublu. Evident, vorbim tot despre un maxim istoric. Și, cu siguranță, aceste niveluri vor fi depășite de media pe luna august.

 

 

Sursă foto – bbc.com