Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell – UE „va trebui să discute” cu talibanii pentru că „au câştigat războiul” în Afganistan

UE „va trebui să discute” cu talibanii „cât de curând va fi necesar” pentru că aceştia „au câştigat războiul” în Afganistan. Acest lucru nu implică însă recunoaşterea oficială a noului regim în perioada imediată, a spus marţi Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene.

„Talibanii au câştigat războiul. Deci, va trebui să discutăm cu ei, în scopul de a angaja un dialog cât de curând va fi necesar pentru a evita o catastrofă umanitară şi potenţial migratorie” în Afganistan, a spus Borrell în cadrul unei conferinţe de presă, relatează AFP.

„Acest dialog va trebui, de asemenea, să se concentreze asupra mijloacelor de a împiedica o prezenţă teroristă străină în Afganistan”, în contextul în care relaţiile în continuare puternice între talibani şi Al-Qaida alimentează îngrijorarea, a spus Borrell.

El a precizat totuşi că astfel de discuţii nu implică o recunoaştere promptă, oficială, a regimului taliban de către Bruxelles.

Josep Borrell a făcut aceste declaraţii în faţa presei la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii europeni ai afacerilor externe, într-un moment în care mai multe state membre îşi înteţesc eforturile pentru accelerarea evacuării cetăţenilor occidentali şi a personalului afgan de pe aeroportul din Kabul.

 

 

Sursă foto – ce.com