Cu o creștere economică record, de peste 13%, guvernul amână, din nou, majorarea salarială pentru profesori

Premierul Florin Cîțu spune că România a avut în trimestrul al doilea o creștere economică de 13,6% semn că economia României și-a revenit după criza provocată de pandemie. El spune că acest lucru se datorează și românilor, pe care i-a numit „adevărații eroi”.

Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede creșterea salariilor pentru personalul didactic începând cu 1 septembrie 2021, în urma unei ordonanțe de urgență din august anul trecut.

Creșterea salariilor prevăzută să aibă loc la 1 septembrie 2020 nu a mai fost prevăzută la rectificarea bugetară de atunci, fiind amânată pentru 1 septembrie a.c.. Creșterea salarială prevăzută pentru acum un an și amânată era de 16%.

Poziția ministerului Educației

Întrebat dacă în contextul rectificării bugetare e luată în discuție majorarea salariilor profesorilor, Sorin Cîmpeanu a răspuns:

“Pentru o educație de calitate, e necesară implementarea unor mecanisme care să facă atractivă profesia de dascăl. Aceste mecanisme vor face parte din noul set legislativ care urmează proiectului România Educată, care are ca prim termen 1 august – constituirea grupului de lucru interministerial, apoi 10 septembrie – planul de implementare, apoi 1 octombrie – un pachet legislativ din care vor trebui să facă parte și măsuri de susținere a atractivității carierei didactice. Creșteri salariale care să se facă în funcție de performanță și, de asemenea, pentru a susține echitatea. Mă refer îndeosebi la sistemul de salarizare și de finanțare a școlilor în mediul rural.”

Întrebat când să spere profesorii la un ban în plus la salariu:

“Pachetul legislativ are ca termen asumat prin memorandum în guvern data de 1 octombrie, e o dată extrem de ambițioasă, dată la care vor fi cunoscute aceste propuneri de mecanisme inclusiv din perspectiva creșterilor salariale. Aceste propuneri vor fi lansate în consultare publică și politică și, în măsura în care se va ajunge la un numitor comun, ceea ce e tot ce ne dorim, vor face obiectul unei legi a educației, lege care să prevadă inclusiv această salarizare atractivă pentru acei dascăli care își aduc contribuția la îmbunătățirea și transformarea sistemului românesc al educației.”

 

 

Sursă foto – education24.com