Proteste de amploare în Franța, din cauza permisului sanitar. Oamenii refuză legea care condiționează intrarea în marile magazine și restaurante de pașaportul sanitar

People gather to ask justice for late Sarah Halimi on Trocadero plaza in front of the Eiffel Tower in Paris on April 25, 2021. - Halimi, a 65-year-old Orthodox Jewish woman, died in 2017 after being pushed out of the window of her Paris flat by neighbour Traore, 27, who shouted "Allahu Akbar" ("God is great" in Arabic). Traore, a heavy cannabis smoker, has been in psychiatric care since Halimi's death and he remains there after the ruling. (Photo by GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP)

Manifestații de amploare au loc sâmbătă în Franța, pentru al patrulea weekend consecutiv, față de politicile sanitare adoptate de autorități. Oamenii contestă introducerea permisului sanitar și vaccinării obligatorii a cadrelor medicale, validate joi de Consiliul Constituțional. Sunt anunțate proteste în 150 de orașe din întreaga Franță.

Protestul s-a încheiat cu câteva confruntări între manifestanți și forțele de ordine la Paris, unde jandarmii au ripostat cu gaz lacrimogen după ce au fost atacați cu diverse obiecte aruncate de protestatari. Numărul total al participanților la proteste a fost 237.000, potrivit autorităților citate de Le Figaro

Manifestațiile au loc la o zi după ce președintele Emmanuel Macron le-a cerut din nou francezilor să se vaccineze în număr cât mai mare. Până acum, 44 de milioane de cetățeni, adică 65,9% din populație, au primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID.

„Macron, nu vrem permisul tău de sănătate”, au strigat încă de joi seară câteva sute de manifestanți care au ieșit în stradă la Paris, la scurt timp după ce Consiliul Constituțional a validat legea prin care se instituie permisul de sănătate și vaccinarea obligatorie a personalului sanitar.

 

 

Sursă foto – AFP