Turcia – Evacuări dramatice ale localnicilor și turiștilor pe mare, în timp ce focurile de pădure se extind violent

Sute de turiști și localnici panicați au luat cu asalt plajele turcești pentru a aștepta bărcile de salvare sâmbătă, după ce li s-a comunicat să evacueze unele hoteluri din stațiunea Bodrum din Marea Egee din cauza pericolelor reprezentate de incendiile de vegetație din zonă, anunță Associated Press.

Unitățile de pază de coastă au condus operațiunea, iar autoritățile au cerut bărcilor și iahturilor private să asiste la eforturile de evacuare de pe mare, pe măsură ce au izbucnit noi incendii. Numărul de morți din cauza incendiilor sălbatice din orașele mediteraneene din Turcia a crescut sâmbătă la șase, după ce doi lucrători forestieri au fost uciși de flăcări, informează ministrul turc al Sănătății. 400 de persoane afectate de incendiile din Manavgat au fost tratate în spitale și eliberate, în timp ce alte 10 persoane sunt încă spitalizate pentru răni de incendiu. În Marmaris, 159 de persoane au fost tratate la spital și o persoană era încă în tratament pentru arsuri, a adăugat ministrul turc, Fahrettin Koca.

Ministrul turc al Agriculturii și Silviculturii, Bekir Pakdemirli, a declarat că 91 din cele 101 incendii izbucnite pe fondul vânturilor puternice și căldurii arzătoare au fost controlate. Cartierele afectate de incendiu în cinci provincii au fost declarate zone de dezastru. La rândul său, președintele Erdogan a vizitat câteva zone afectate sâmbătă. Vorbind din orașul Manavgat, acesta a anunțat că guvernul turc va acoperi chiriile pentru persoanele afectate de incendiu și le va reconstrui casele. El a adăugat că impozitele, securitatea socială și plățile de credit vor fi amânate pentru cei afectați, iar întreprinderilor mici li se va oferi credit cu dobândă zero. Numărul avioanelor care luptă împotriva incendiilor a crescut de la șase la 13, inclusiv avioane din Ucraina, Rusia, Azerbaidjan și Iran, ajutate de zeci de elicoptere și drone care asistă la eforturile de stingere a incendiilor.

Și în Italia pompierii de pe insula italiană Sicilia au luptat sâmbătă cu zeci de flăcări alimentate de temperaturile ridicate, iar guvernatorul regiunii a solicitat asistență de la Roma. Aproximativ 150 de persoane prinse în două zone de pe litoral din orașul Catania au fost evacuate vineri târziu pe mare, unde au fost ridicate de bărci de cauciuc și transferate pe bărcile de la Garda de Coastă. Din fericire, până la această ora nu au fost înregistrate decese.

Temperaturile din Turcia și țările din apropiere din sud-estul Europei sunt așteptate să urce luni până la 42 de grade Celsius în multe zone, iar o scădere a temperaturii este prognozată la finalul săptămânii viitoare.

 

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – thelegraph.com