Spiritul băieților de pe Strada Pál

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

„Pe baza a ce am arătat până acum, avem dreptul să credem că putem avansa din grupe. Și dacă vrem să avansăm trebuie să câștigăm! Trebuie să oferim o prestație impecabilă în ceea ce privește tactica pentru a avea șansa de a reuși.”- spunea  antrenorul Ungariei, italianul Marco Rossi, înaintea meciului contra Germaniei. Iar elevii săi au fost aproape de o prestație incredibilă.

Aseară, fotbaliștii maghiari ne-au arătat ce înseamnă să accepți să fii umil, să crezi în ține însuți și să renaști, imediat după o lovitură care se anunța decisivă. Au acceptat eticheta de echipă care pleacă cu șansa a doua  însă au făcut-o cu o atitudine hotărâtă și lipsită de inferioritate, luptând practic de la egal la egal cu sportivii din fața lor. Asumându-și  jocul defensiv, cu o apărare compactă și arțăgoasă dar și cu o ofensivă rapidă, echipa Ungariei a transmis că teama nu o reprezintă și că este dispusa la orice sacrificiu, pentru apărarea fiecărui centimetru din terenul ei.  Spiritul bărbaților de pe Allianz Arena, îmbrăcați în tricourile albe, cu roșu și verde, este spiritul băieților din Strada Pál (protagoniștii romanului scris de Ferenc Molnár), îmbrăcați în tricouri cu aceleași culori, care luptau împotriva cămășilor roșii pentru a-și apăra teritoriul.

Maghiarii și-au dat sufletul pe teren, dar au arătat și fotbal. Le-a lipsit doar inspirația din ultima treime la contra-atacurile de toată frumusețea din prima repriză, raiduri care au făcut apărarea Germaniei să arate debusolată și depășită. După un astfel de contra-atac, Ungaria prelua conducerea pe tabelă, după o fază de manual, cu o finalizare de mare clasă din partea lui Szalai.

La finalul primei reprize, camerele TV îl surprind pe Szalai răpus de efort, la mijlocul terenului. Nu pregătirea fizică deficitară era cauza, ci efortul uriaș depus.

Portarul maghiar Gulacsi, care până la acest meci făcuse două partide bune, greșește în prima parte a reprizei secunde, făcând cadou nemților egalarea.

„Reacție de echipă mare!” este ce auzim de obicei, atunci când au loc răsturnări de scor la puțin timp după primirea unui gol. Echipa Ungariei poate nu este cea mai mare echipă de la EURO 2020, dar posibil că are inima cea mai mare. Așa am putea explica reacția de tip instant a maghiarilor și preluarea conducerii, cu un sânge rece de invidiat. Spiritul de luptă al jucătorilor maghiar e viu și, la doar câteva secunde dupa încasarea unui gol, Schafer îl învinge pe Neuer, ieșit din poartă neinspirat.

Picioarele maghiarilor nu mai au însă energia de a acoperi terenul la fel de bine ca în prima repriză, iar jocul aduce o dominare copioasă a nemților, concretizată prin multe ocazii. De aceea, golul deviat al lui Goretzka din minutul 84 parcă nu a surprins, dar a adus sfârșitul speranțelor maghiarilor. Deși mai încearcă câte ceva în atac, Ungaria nu mai înscrie. Chiar dacă tabela indică o remiză, Germania sărbătorește o victorie.

După egalarea izbăvitoare pentru germani, la atacul imediat următor al maghiarilor, în preajma colțului terenului din jumătatea nemților, se vedeau în tribună suporteri germani în picioare, care fluturau veseli steaguri în culorile curcubeului. Poate aceste steaguri erau adresate suporterilor maghiari ultras, ca răspuns pentru ieșirile homofobe auzite pe Puskás Arena cu doar câteva zile în urmă. Meritau însă sportivii maghiari să li se fluture în față curcubeul? Pentru că, intenționat sau nu, asta s-a întâmplat.

Meseria fotbaliștilor Ungariei nu este aceea de a adopta legi, a nu se uita. Ca și fotbaliștii germani, Szalai și compania au ca meserie alergatul după o minge și lovitul acesteia. Iar meseria asta, pe lângă spectacolul pe care-l produce, câteodată ucide. Ieri a făcut-o din nou, luând un fotbalist maghiar de doar 18 ani, Viktor Marcell Hegedűs. Ungaria, iată, chiar nu a ieșit din grupa morții.

Astăzi este nevoie de un steag negru, arborat deasupra ușii casei familiei Hegedűs. Iar dacă mâine va ploua, vom avea poate și un curcubeu.

 

Sursă foto – alert24.ro