Profesor condamnat la închisoare pentru că lua mită de la studenți – Nu mă așteptam să fie bani în acele plicuri

Curtea de Apel Cluj a răsturnat o sentință într-un dosar de corupție care l-a vizat pe profesorul universitar Ioan Ardelean de la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN). Condamnat cu suspendare de tribunal, Ardelean a primit 3 ani cu executare la instanța de control judiciar pentru că „nu a conștientizat gravitatea faptelor sale și nici efectele unei asemenea conduite din partea unui dascăl”. Sentința, pronunțată pe 7 mai, este definitivă.

Zeci de studenți de la Facultatea de Mecanică din Cluj-Napoca au relatat cum ofereau șpagă profesorului Ardelean pentru a fi promovați, chiar și atunci când nu se prezentau la examene. În rândul studenților, cutuma se transmitea din generație în generație: 50 de euro promovarea examenului. Scandalul a izbucnit în timpul sesiunii din vara anului 2017.

42 de studenți i-au oferit atunci sume de bani cuprinse între 200 și 250 de lei, de cele mai multe ori o bancnotă de 50 de euro, pentru a-i promova la examenele la materiile Mecanisme I și Mecanisme II. Profesorul Ardelean a fost pus sub monitorizare, cazul său ajungând în atenția ofițerilor anticorupție și a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Continuarea pe Libertatea.ro

 

 

Sursă foto – dw.com