Asociațiile elevilor din Constanţa, Maramureş, Bucureşti, Ilfov, Bacău şi Ilfov solicită Ministerului Educației să „facă din promisiunea obligativismului materiei Educaţie pentru viaţă realitate”. Reacția asociațiilor de elevi apare în contextul în care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că părinții își vor putea retrage copiii de la orele de Educație Sexuală dacă doresc. Elevii dezaprobă această decizie, considerând că materia este una „necesară”.

sondaj

„Prim-ministrul României, Florin Cîţu, a anunţat la postul de televiziune TVR1 decizia Ministerului Educaţiei cu privire la educaţia sexuală în şcoli. Materia ‘Educaţie pentru viaţă’ va include educaţie sexuală, juridică, rutieră şi pentru alimentaţie sănătoasă, cunoştinţe de mare importanţă pentru elevi, şi va fi introdusă la nivel gimnazial şi liceal. Deşi domnul prim-ministru a declarat, de asemenea, faptul că materia va fi obligatorie, a anunţat că părinţii vor putea să îşi retragă copiii, folosind aceeaşi practică ca la orele de religie. Asociaţiile de elevi critică măsura de retragere a elevilor, deoarece considerăm materia una necesară” – se arată într-un comunicat de presă transmis de Asociațiile elevilor.

Sorin Cîmpeanu a declarat că Ministerul Educației își asumă promovarea modulului Educație pentru Viață, care va include materii precum educaţie sexuală, civică, sanitară, pentru alimentaţie sănătoasă, rutieră sau de prim-ajutor, potrivit edupedu.ro.

„Aceste noţiuni nu doar că sunt importante, ci sunt esenţiale în viaţa unui elev. Prin această decizie nu ne raportăm doar la cei care ar avea acces să afle aceste noţiuni şi singuri, ci şi la elevii din mediile defavorizate care nu beneficiază de acest tip de educaţie, de explicarea realităţii în care trăiesc. Susţinem caracterul obligatoriu al acestei materii întocmai pentru a ne asigura că aceste informaţii fundamentale ajung la toţi elevii care trebuie să se formeze ca nişte adulţi responsabili, pentru că rolul şcolii dincolo de a te încărca cu informaţie este şi să te formeze ca om”- a declarat Ioana Nunu, preşedinte Asociaţiei Elevilor din Bacău.

 

Sursă foto – theguardian.com