STUDIU Oxford – Infecția cu COVID nu oferă imunitate pe termen lung, doar vaccinarea o face

Medical syringe is seen with University of Oxford logo displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Poland on November 16, 2020. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via AP)

Conform The Guardian, Cercetătorii de la Universitatea Oxford au descoperit diferențe semnificative în răspunsurile imune ale personalului medical care a făcut COVID. Concluzia celui mai recent studiu realizat de oamenii de știință – cu concursul angajaților din sistemul sanitar – este că infecția cu coronavirus nu protejează pe termen lung, mai ales dacă ești expus la noile variante ale SARS-COV-2.

Mai clar formulat, anticorpii dezvoltați în urma bolii nu sunt suficienți pentru a ne feri în caz că luăm contact cu o persoană infectată, la câteva luni după ce ne-am vindecat, mai ales dacă această persoană s-a infectat cu o tulpină nouă a coronavirusului.

Oamenii de știință care au condus studiul, efectuat împreună cu Consorțiul de Imunologie din Marea Britanie, au declarat că descoperirile au întărit importanța vaccinării tuturor oamenilor, indiferent dacă au fost infectați sau nu cu SARS-COV-2 în timpul pandemiei.

„Dacă te uiți la traiectoria răspunsului imun după infecție, în cea mai mare parte este încă detectabil șase luni mai târziu, dar diferă foarte mult de la om la om”, spune Eleanor Barnes, profesor de hepatologie și medicină experimentală la Oxford și autor principal al studiului. Cercetătorii au analizat probe de sânge de la 78 de angajați din domeniul sănătății care au avut COVID, cu sau fără simptome, între aprilie și iunie 2020. Au fost prelevate probe sangvine lunar, timp de până la șase luni după infecție, pentru a obține o serie elocventă de răspunsuri imune.”

Concluzia a fost că persoanele care au prezentat un titlu de anticorpi mic la o lună după ieșirea din boală nu aveau, la jumătate de an după ce au făcut COVID, suficienți anticorpi pentru a neutraliza, de exemplu, tulpina britanică de COVID, recent redenumită Alfa.

Niciuna dintre persoanele înregimentate în studiu nu a prezentat, la șase luni de la vindecarea de COVID, anticorpi care să lupte cu varianta sud-africană sau Beta. În privința variantei indiene – sau Delta -, acum dominantă în Marea Britanie, studiul încă este în derulare, dar cercetătorii sunt pesimiști.

 

 

Sursă foto –  bbc.com