Studiu IRES – Doar unu din zece părinți primește bon fiscal pentru meditațiile copiilor. Copiii care fac meditații provin din familii cu unul sau maximum doi copii, iar fiecare părinte câștigă peste 3500 de lei lunar.

Aproximativ 11% dintre părinții care și-au dat copiii la meditații contra cost au primit bon fiscal pentru aceste servicii, iar 4% spun că au primit doar de câteva ori, potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) și de Societatea Academică din România (SAR). În centrele educaționale , 67% dintre părinți au primit bon.

În Europa de Est fenomenul meditațiilor s-a dezvoltat după colapsul Uniunii Sovietice pentru că profesorii aveau nevoie să-și crească veniturile, dar și în zona de vest a beneficiat de o promovare semnificativă. În schimb, în zona de nord a Europei, meditațiile sunt mai puțin populare, după cum arată literatura de specialitate.

Costul mediu al unei ședințe de pregătire particulară este între 50-100 de lei, iar suma alocată pentru o lună depășește 300 de lei pentru un copil. Susținerea acestor cheltuieli reprezintă o dificultate pentru unul din trei părinți care își meditează copiii.

40% dintre părinții care nu și-au dat copiii la meditații spun că motivul principal a fost lipsa de bani. În schimb, peste jumătate dintre acești părinți spun că nu și-au dat copiii la meditații fiindcă erau mulțumiți de rezultatele copiilor de la școală.

Copiii care fac meditații provin din familii cu unul sau maximum doi copii, iar fiecare părinte câștigă peste 3500 de lei lunar.

În general, elevii iau meditații la una sau două materii, cu precădere la matematică, limba și literatura română sau la limbi străine. Cei mai mulți participă la meditații o dată pe săptămână, iar unul din trei elevi participă chiar de câteva ori pe săptămână.

Studiul IRES – AICI

 

 

Sursă foto – dw.com