Analiză Euronews – De ce s-a împotmolit campania de vaccinare din România, după un început atât de promițător

Lipsa de infrastructură și de personal, dar și procentul ridicat al populației din mediul rural sunt considerate motive pentru care campania de vaccinare din țara noastră a început să stagneze, relatează Euronews, într-o analiză publicată marți, privind situația din țara noastră. Pe lângă aceste motive, mai sunt invocate reticența populației în privința vaccinului și lipsa încrederii în politicieni.

În ciuda faptului că este una din cele mai sărace state din Uniunea Europeană, România a început campania de vaccinare mai rapid și mai în forță decât vecinii săi mai bogați, scrie Euronews.

Cu toate acestea, campania de vaccinare dă semne că s-a împotmolit în ultimele săptămâni, după ce numărul de persoane care se prezintă pentru prima doză a scăzut constant.

„Situația este chiar îngrijorătoare”, a declarat analistul politic Costin Ciobanu pentru Euronews. Până la începutul lunii iunie, doar 25% din populație eligibilă, aproximativ 4,4 milioane de persoane, au primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid, ceea ce plasează România la coada Uniunii Europene. Doar Bulgaria are un bilanț mai slab. „Nimeni nu știe cu exactitate de ce, dar ne-am lovit de un blocaj la începutul jocului”- spune Sorin Ioniță de la Expert Forum.

Cătălin Augustin Stoica, profesor de sociologie la SNSPA, a precizat pentru Euronews că platforma pe care oamenii se înscriau la vaccinare – până când s-a dat liber la vaccinare fără programare, pe 8 mai – a fost un minus pentru România.

„Problema este că România are cea mai mare populație de persoane care trăiesc în mediul rural din Uniunea Europeană, de circa 44%. La acest procent, trebuie să adăugam alți 10% care locuiesc în orașe mici, care sunt practic așezări semirurale”- precizează profesorul.

Reticența populației

Intenția de vaccinare în Uniunea Europeană este de 64%, în timp ce în România este mai scăzută cu 5%, potrivit unui sondaj Eurofound.

 „Studii sociologice au arătat că, în România, la debutul campaniei de vaccinare, intenția era de 31-35%, dar a crescut progesiv la 50% pe măsură ce campania avansa. Cu toate acestea, estimativ, o treime din populație încă este ezitantă, iar restul sunt împotrivă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

După ce a eșuat în a atinge ținta de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, guvernul și-a reviziuit obiectivele pe care le anunță public. În primăvară, Florin Cîțu vorbea de 10 milioane vaccinate până la 1 septembrie, dar cifra a fost scăzută acum la 7 milioane până în august.

 

 

Sursă foto – euronews.com