Comisia Europeană a declanșat o nouă procedură de infringement împotriva Ungariei

După ce în februarie Comisia Europeană a declanşat o procedură de infringement împotriva Ungariei din cauza unei legi privind organizaţiile neguvernamentale cu finanţare externă, miercuri Comisia Europeană a anunțat că a lansat o a doua procedură de infringement împotriva Ungariei, după decizia autorităților maghiare de a suspendara licența unui post de radio independent.

Klubradio, post de radio independent  care a început să emită în anii ’90, a fost notificat în septembrie 2020 de către Autoritarea ungară de reglementare media, ai căror şefi sunt apropiaţi ai partidului de guvernare Fidesz, că nu a respectat regulile administrative pentru înnoirea licenţei, astfel că frecvența de emitere atribuită postului Klubradio va fi oferită altui post de radio, în urma unei licitații. Licitația pentru frecvența 92.9 MHz., la care au participat trei posturi de radio (Klubrádio, Spirit FM și Médiaszolgáltató 2020 Kft.) a fost declarată invalidă.

Klubradio a contestat în instanță decizia inițială a consiliului media din 2020 care refuză extinderea utilizării frecvenței această decizie, dar cererea le-a fost refuzată, astfel încât radioul a trebuit să oprească emisia în miezul nopții de 14 februarie.

Consiliul Media a atribuit frecvenţa Klubradio postului Spirit FM în 30 martie, post care aparţine unui grup media apropiat de premierul Viktor Orban.

Klubradio, ale cărui jurnale de ştiri sunt deseori critice la adresa guvernului condus de premierul Viktor Orban, difuzează doar în mediul online din februarie, după ce i-a fost respins și apelul de a-şi păstra licenţa de emitere.

Vice-președinta Comisiei Europene a anunțat pe Twitter că a cerut autorităţilor maghiare să găsească o soluţie astfel încât Klubradio să continue să emită, fără să primească vreun răspuns.

Potrivit Comisiei Europene, în cazul lui Klubrádió, legea ungară a mass-media a fost aplicată într-un mod discriminatoriu, deși principiile proporționalității și interzicerea discriminării se numără printre principiile de bază ale normelor UE în domeniul telecomunicațiilor.

„Deciziile Consiliului Media din Ungaria de a refuza înnoirea drepturilor Klubradio sunt disproporţionate şi netransparente şi, prin urmare, contrare dreptului european,- se arată în scrisoarea emisă de Comisia Europeană. Inițierea procedurii de infringement nu înseamnă automat penalizarea Ungariei. Autoritățile maghiare au la dispoziție 60 de zile pentru a da un răspuns scrisorii Comisiei Europene.

Încă din septembrie 2020 Comisia Europeană avertiza, în raportul său privind statul de drept din Ungaria, că „pluralitatea pieţei media este grav ameninţată” în această ţară.

Ce presupune procedura de infringement

Procedura de infringement definește procesul prin care Comisia Europeană atenționează un stat membru al Uniunii Europene că încalcă o obligație. Aceasta se poate referi la neaplicarea legislației europene în mod corect. Dacă nu se ajunge la o înțelegere în termenul stabilit, de obicei 60 de zile, țara respectivă urmează să fie dată în judecată la Curtea Europeană de Justiție de către Comisia Europeană.

O astfel de procedură are mai multe etape. Mai întâi, Comisia Europeană formulează și trimite o scrisoare oficială, prin care se prezintă  țării respective obligațiile încălcate și se solicită mai multe informații, într-un termen de două luni, în mod obișnuit, precum și solicitarea ca statul respectiv să informeze Comisia dacă a luat măsurile cerute într-un termen de două luni. În cazul în care țara membră continuă  să  nu respecte deciziile UE, Comisia poate înainta cazul către Curtea Europeană de Justiție. În cele mai multe situații, cazurile se rezolvă înainte de a se ajunge la Curtea Europeană de Justiție.

Autoritățile din țara respectivă sunt obligate să se conformeze hotărârii Curții, dacă aceasta a constatat că s-a încălcat legislația UE. Nerespectarea deciziilor Curții atrage automat o a doua chemare în justiție, unde se pot aplica sancțiuni financiare considerabile.

 

Autor – Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – AP Photo/Laszlo Balogh