Proiectul Universității Fudan de la Budapesta divizează societatea maghiară

Ștefan Priscu – Redactor Alert24 Ungaria

În timp ce tot mai multe voci maghiare se unesc împotriva proiectului de construcție a Universității Chineze Fudan în Ungaria, guvernul maghiar pare decis să nu renunțe la acest plan, având suportul partidului majoritar în Parlament, Fidesz.

În octombrie 2019, în cadrul întâlnirii cu președintele Universității Fudan, premierul maghiar Viktor Orbán a menționat că Ungaria prețuiește resursele umane și, prin urmare, este bucuroasă să sprijine Universitatea Fudan în înființarea unui campus la Budapesta, iar acest lucru va servi ca un exemplu în plus în care China și Ungaria își vor da mâinile pentru un viitor mai bun, notează site-ul oficial al universității chineze.

Tamás Schanda, secretar de stat pentru Ministerul Inovării și Tehnologiei, a declarat că prezența Universității Fudan în Ungaria le va permite maghiarilor să învețe de la cei mai buni fără să fie nevoiți să plece în străinătate. Aceasta a mai susținut și că, din moment ce economia maghiară se întoarce spre est, „ne întoarcem și noi spre est”.

În același timp, vice-președintele universității chineze a declarat că la Universitatea Fudan Ungaria vor putea studia aproximativ 6000 de studenți. O treime dintre aceștia vor fi maghiari, o treime chinezi iar o treime vor fi studenți străini. Acesta va deveni al doilea cel mai mare campus chinezesc din lume, după cel dezvoltat în Malaezia, iar universitatea va fi o instituție independentă și autonomă.

Opoziția

În Ungaria există însă o opoziție unită împotriva construirii acestei universități. Primarul Budapestei, Gergely Karácsony, spune că taxele maghiarilor vor fi folosite „să servească influența Partidului Comunist Chinez în Ungaria” și că proiectul Fudan va aduce o datorie majoră a statului maghiar către China.  Acesta mai spune și că, după ce guvernul „a alungat Universitatea Central Europeană din țară”, este „greu de crezut” că va primi în mod deschis oricare dintre universitățile lumii.

Baranyi Krisztina, primarul sectorului 8 al capitalei ungare unde urmează să se construiască campusul Universităţii Fudan, s-a adresat cu o scrisoare deschisă atât ministrului Cercetării Știinţifice şi Tehnologiei, cât şi premierului Orbán în care a arătat că în spaţiul alocat universităţii, conform înţelegerii între capitală şi guvern, trebuia să se construiască Oraşul Studenţesc (Diákvároș), un complex de cămine studenţeşti. Astfel însă, din banii publici se va construi un campus, care serveşte exclusiv interesele Universităţii Fudan, care este o instituţie privată.

Loránț Keresztes László, lider al partidului verde LMP, a susținut că guvernul a mințit universitățile maghiare, promițând sume uriașe de finanțare, dar neîndeplinind aceste promisiuni. Între timp, este dispus să cheltuiască 550 de miliarde de forinți (1,6 miliarde de euro) pentru ceea ce el descrie că o amenințare la adresa securității naționale.

Și liderul Coaliției Democratice DK, Gergely Arătó, punctează că guversul maghiar pare dispus să finanțeze o universitate chineză, folosind peste 287 milioane euro din bani publici.

Reprezentând partidul socialist maghiar, Gyula Molnár consideră că mai multe părți ale hotărârii propuse sunt nejustificate, cum ar fi că secțiunea nordică a orașului studențesc din Budapesta ar trebui oferită gratuit Universității Fudan.

Deputatul Ungár Péter a amintit, în plenul Parlamentului, că în anul 2019 Partidul Comunist Chinez a eliminat din Charta Universităţii Fudan libertatea de gândire şi libertatea ştiinţifică, în schimb a introdus pasajul potrivit căruia învăţământul trebuie să corespundă tezelor marxism-leninismului şi trebuie să urmărească interesele Partidului Comunist Chinez. Ungár Péter a întrebat și dacă serviciile secrete maghiare sunt pregătite să gestioneze situaţia în care spionii chinezi vor sosi prin „calul troian” al Universităţii Fudan la Budapesta.

Costurile construcției vor fi suportate de statul maghiar

Nu doar factorii politici de opoziție s-au exprimat categoric poziția împotriva proiectului guvernului, ci și experți din domeniul economic maghiar. Astfel, un grup de 15 economiști importanți ai Ungariei au emis recent un comunicat pe Facebook argumentând de ce construirea Universității Fundan nu ar fi benefică pentru Ungaria.

1. Campusul din Ungaria nu ar fi realizat ca o investiție de capital cu asumarea riscurilor  de către partea chineză, ci ar fi construit pentru China din împrumutul luat de statul ungar din China, adică din banii cetățenilor maghiari, pentru a servi interese chineze. Acest împrumut va trebui rambursat Chinei, chiar dacă funcționarea universității nu produce total sau parțial din banii necesari pentru plata împrumutului și a dobânzii;

  1. Potrivit ITM, suma proiectului estimată la 540 miliarde HUF depășește creditul pentru învățământul superior din bugetul depus pentru 2022 cu aproximativ 90 miliarde HUF. Nu suntem de acord cu opinia ușor exprimată conform căreia sosirea campusului unei universități atât de valoroase în Ungaria „merită toți banii”. Banii publici ai cetățenilor maghiari sunt limitați și trebuie folosiți în mod responsabil în orice moment și în interesul întregii țări;
  2. Rata dobânzii împrumutului destinat proiectului, estimată la câteva sute de miliarde de forinți (450-580 miliarde), ar fi de cca. șase ori mai mare decât împrumutul oferit de sindicat, pe care guvernul l-a refuzat zilele trecute, invocând nevoia de a evita supra-îndatorarea;
  3. Condițiile împrumutului (grafic de rambursare, monedă, partajarea riscului cursului de schimb, clauze, drepturi în caz de neplată etc.) nu sunt cunoscute, în timp ce transparența este o condiție esențială pentru contractarea unui împrumut de această magnitudine care va îndatorata multe generații;
  4. Conform calculelor ITM, funcționarea universității ar necesita 100 miliarde HUF între 2023 și 2027, urmată de o compensație anuală suplimentară de 15,5 miliarde HUF
  5. În viitorul imediat următor, ar fi un dezavantaj important pentru învățământul superior din Ungaria. De exemplu, între lectorii universităților chineze și maghiare va există un decalaj salarial de zece ori, iar un buget anual de cercetare personală de câteva milioane de forinți ar putea atrage pe cei mai buni lectori ai universităților maghiare către Universitatea privată Fudan.
  1. Taxa de școlarizare în campusul chinezesc ar fi de câteva ori mai mare decât cea percepută în învățământul superior maghiar, astfel încât o secțiune restrânsă a societății maghiare și-ar putea permite să studieze aici” – se arată în comunicat.

După amplul protest desfășurat weekend-ul trecut în Budapesta împotriva construirii acestei Universități, guvernul maghiar pare că a făcut totuși un pas înapoi. Astfel, guvernul anunță posibilitatea desfășurării unui referendum pentru stabilirea locației acestei Universități și a campusului său. Referendumul nu se referă însă la oportunitatea continuării acestui proiect, semn că guvernul nu concepe, în acest moment, ca Universitatea Fudan să nu fie construită în Ungaria.

Costurile construirii Universității chineze Fudan în Ungaria vor fi suportate de statul maghiar, dintr-un împrumut acordat de China. Ungaria va pune la dispoziție, în mod gratuit, suprafață de aproximativ 500.000 mp unde s-ar construi campusul universității și peste 270 de milioane de euro din bugetul public.

Conform ziarului de investigaţie Direkt 36, firma executantă este prestabilită, un mare număr de muncitori chinezi vor lucra la construcţie, la care se vor folosi materiale importate din China.

Der Standard, prestigios cotidian austriac, aduce aminte că „regulamentul de funcţionare (al Universităţii Fudan n. r.) stabileşte fără echivoc că profesorii şi studenţii săi sunt obligaţi să urmeze scopurile Partidului Comunist Chinez şi să respecte valorile fundamentale ale socialismului”.

BBC observă că guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban are legături strânse cu Beijingul. La începutul acestei luni, Ungaria a blocat o declarație a UE care critică tratamentul acordat de China Hong Kong-ului.

În aceeași direcție, Euronews a amintit de proiectul comun Ungaria – Serbia, bazat pe împrumuturi chineze (și unele rusești), proiect de modernizare a liniei feroviare de 350 km Budapesta-Belgrad care se ridică la un cost total de aproximativ 4 miliarde euro.

De asemenea, Ungaria a fost prima țară din Uniunea Europeană care a achiziționat vaccinul chinezesc produs de CansinoBiologics, deși acesta nu este încă testat și aprobat de Comisia Europeană, notează  Reuters.

 

 

Sursă foto – ft.com