Mircea Miclea, expert în educație – O lună de vacanță e o soluție greșită. E aberant să o aplici peste tot

O lună de vacanță este o soluție greșită pentru elevi, spune profesorul Mircea Miclea după ce Ministerul Educației a anunțat că preșcolarii, elevii de la clasele primare, elevii din clasele V-a, VI-a și a VII-a, dar și cei de liceu -IX, X, XI- vor avea o lună de vacanță între 2 aprilie și 4 mai.

Mircea Miclea susține că această soluție trebuie găsită pentru zonele în care rata de infectare este mare, cum se întâmplă în București.

„Bănuiesc că inițial s-au gândit doar la București, pentru că are o rată de infectare foarte mare și ca să nu îl închidă atunci au venit cu soluția asta de vacanță de o lună. Dar cum explici elevilor din sate și sătuce că trebuie să stea o lună în vacanță? În baza a ce? E ilogic să închizi peste tot. E aberant”- a spus Mircea Miclea.

Din punctul lui de vedere soluția e greșită pentru că până acum deja s-a pierdut destul din cauza școlii online.

„După ce s-a pierdut atât de mult, acum practic cu această vacanță extrem de lungă în mijlocul semestrului doi apare o discontinuitate în procesul de predare și învățare, iar decalajul sau pierderile cognitive și socio- emoționale ale elevilor în loc să se reducă se vor accentua, – explică Mircea Miclea.

Fostul ministru al Educației, spune că, dimpotrivă, anul școlar trebuia prelungit, iar viitorul an școlar ar trebui să înceapă mai devreme – la 1 septembrie.

„O soluție era să învețe online toți elevii în perioada dintre vacanțele de Paștele Catolic și cel Ortodox și în același timp să se prelungească acest an școlar. Ideea de a prelungi pentru restul claselor, nu pentru clasele care dau examene, era o idee foarte bună și era o modalitate de a recupera din ce s-a pierdut”- consideră Miclea.

 

 

Sursă foto – facebook.com