Germania este gata să utilizeze vaccinul Sputnik V dacă acesta va fi autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente

German Chancellor Angela Merkel, right, and Russian President Vladimir Putin, left, laugh as they open Hanover Fair, in Hannover, central Germany, on Monday, April 8, 2013. (AP Photo/RIA Novosti, Alexei Druzhinin, Presidential Press Service)

Germania a reafirmat vineri că este gata să utilizeze, dacă acesta va fi autorizat, vaccinul rusesc anti-COVID-19, Sputnik V, ser pe care Franţa îl consideră folosit de Moscova ca „instrument de propagandă” la nivel mondial.

„O aprobare de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) – care nu a fost încă dată – i-ar oferi Europei posibilitatea de a utiliza Sputnik V în campaniile de vaccinare, ceea ce ar fi de luat în considerare şi de Germania”- a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert.

„Fiecare vaccin este binevenit”- a adăugat la rândul său purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii german, Stephan Gabriel Haufe.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german nu a dorit să comenteze acuzaţiile ministrului de externe francez. „La modul cum este gestionat, acesta este mai mult un mijloc de propagandă şi de diplomaţie agresivă decât un mijloc de solidaritate şi de ajutor sanitar”, a declarat vineri Jean-Yves Le Drian. El a acuzat Moscova, precum şi Beijingul, că duc un război de influenţă în jurul vaccinului pentru a face din el o armă geopolitică. „China, Rusia duc o politică de influenţă prin vaccin, înainte chiar de a-şi vaccina propria populaţie”– a declarat ministrul de externe francez.

De mai multe săptămâni, Berlinul afirmă că este gata să utilizeze Sputnik V dacă acesta va fi autorizat de agenţia de reglementare europeană în domeniu, cu atât mai mult cu cât campania de vaccinare este foarte criticată în Germania pentru încetineala cu care se desfăşoară.

 

 

Sursă foto – afpress.com