Acordul UE – China. Victoria Angelei Merkel în fața lui Donald Trump

Cristian Roșu  este consultant în comunicare și analist politic, absolvent al Facultății de Filosofie din cadrul Universității București. De-a lungul timpului a colaborat cu diferite publicații din România și străinătate.

Finalul anului 2020 nu a adus doar vaccinul anti-Covid-19 ci și informația că Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză  au ajuns la un acord, de principiu, în ceea ce privește acordul economic.

După şapte ani de negociere care au înregistrat fluctuaţii importante şi au suferit în anii Administraţiei Trump, acest acord pare unul din semnalele economice majore pentru revenirea economiei globale.

Deși Trump a pierdut alegerile iar relațiile China – SUA se pot normaliza, ratificarea acestui acord comercial între Uniunea Europeană și China va lăsa Statele Unite în offside. Semnarea de facto a acordului este încă destul de departe dar direcția este setată iar Germania și Italia vor face  demersurile necesare pentru ca acest proiect să meargă înainte.

Poziția Uniunii Europene

Într-o lume multipolară, economic vorbind, UE face parte din așa numitul ”triunghi al giganților, alături de SUA și China dar ea nu poate propaga și o putere militară, iar apărarea Europei depinde de NATO, adică de SUA. În anumite cercuri de la Washington, acordul UE – China va fi privit ca o trădare a Europei, ceea ce va pune Uniunea într-o poziție ingrată față de cel mai important aliat.

După ultimele evenimente, pare că Europa alege un parteneriat economic cu China chiar dacă riscă deteriorarea consistentă a parteneritului militar cu SUA.

Germania și Italia sunt cele două state din UE care sprijină puternic parteneriatul economic cu China. Italia a devenit prima ţară europeană importantă şi prima economie din G7 care a aderat oficial la proiectul strategic al Chinei, „Belt and Road Initiative”.

Iar situația Germaniei este foarte bine descrisă de către Max Zenglein, chief economist at the Mercator Institute for China Studies (MERICS) – ”Punctul slab al Europei este Germania, iar în Germania este industria auto, iar în cazul industriei auto este Volkswagen”.

Conform MERICS, Volkswagen a vândut în 2018 4,2 milioane de automobile pe piața chineză față de doar 350 mii câte a vândut pe cea americană.

Foarte interesat este că Italia și Germania susțin parteneriatul economic cu China, dar aceste state găzduiesc și cele mai mari baze militare americane din Europa. Germania, care conduce de facto destinele Uniunii Europene, susține că UE trebuie să fie mai independentă în relația cu SUA dar și cu China, mai ales în contextul conflictului dintre cele două. Practic, Germania militează pentru relații economice mai strânse cu China (singurul stat care va face investiții majore în perioada următoare) și un parteneriat militar cu SUA  în interiorul NATO (cea mai puternică forță militară din lume).

Conflictul SUA – China

Conflictul SUA – China era unul inerent deoarece vorbim despre lupta clasică dintre cea mai mare putere mondială și challenger-ul principal. Administrația Trump și-a asumat, încă din 2016, un război economic deschis cu China. Nu este clar cum va acționa administrația Biden, dar SUA nu poate ignora un jucător de nivelul și cu pretențiile Chinei.

Chiar dacă nu vor mai exista declarațiile dure ale lui Trump, este greu de crezut că noua administrație de la Casa Albă nu va încerca să domolească pretențiile Chinei la nivel global.

Merkel vs. Trump

Relațiile dintre SUA și Germania erau încordate și înainte de preluarea mandatului de președinte de către Donald Trump (Merkel phone scandal). Totuși, după 2016, relațiile dintre Berlin și Washington au cunoscut un nou mimim.

În timp ce administrația Trump și-a făcut un titlu de glorie din lupta economică cu China, cancelarul german, Angela Merkel, a lucrat asidu la acordul dintre UE și China. Germania a deținut președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene în ultimele șase luni iar unul din punctele cheie a fost acordul cu China.

Pentru Angela Merkel, acordul cu China, dacă va avea loc, devine cea mai importantă reușită în politica internațională, iar la Bruxelles se vorbește deja de ”Acordul Merkel”.

Dacă acest acord va avea loc va fi meritul lui Merkel dar va avea și o puternică componentă anti-americană iar aceasta i se datorează, în primul rând, lui Donald Trump care a forțat izolarea Statelor Unite și a permis Chinei să câștige teren în Europa

Ce urmează?

În momentul de față vorbim de un acord de principiu, va mai dura cel puțin doi ani înainte ca acordul să fie ratificat și să intre în vigoare. Dincolo de negocierile efective UE – China, Uniunea Europeană se pregătește și de o luptă în interior. Parlamentul European trebuie să ratifice tratatul, iar acest lucru se poate dovedi destul de dificil ținând cont de disensiunile din interiorul Uniunii.

Beijingul își va extinde influența în Europa atât pe componenta economică cât și în ceea ce privește elemetele de soft power, deja există peste 100 de Institute Confucius la nivel european.

Fostele state comuniste din Europa de Est vor putea juca un rol important în blocarea acordului UE – China, fiind de notorietate relațiile foarte bune Washington – București și Washington – Varșovia.

Semnarea acestui acord va ține și de acordurile pentru tehnologia 5G dar și de gradul în care economia europeană va avea nevoie de infuzie de capital.

În momentul de față, China poate considera că a gasit breșa perfectă prin care poate pătrunde în Europa, chiar în miloc Alianței Nord Atlantice. Totuși, în relațiile internaționale, nu există scenarii clare. Uniunea Europeană este obișnuită să jonghleze cu dosare complicate și nu ar trebui să ofere prea mult pentru prea puțin. Timpul destul de lung până la semnare efectivă a acordului economic va da timp Statelor Unite să se reașeze după epoca Trump. Cu toate acestea, pentru moment, primii pași către acord marchează o victorie a Angelei Merkel contra doctrinei impuse de Donald Trump, care, în esență, este o victorie de etapă a Chinei împotriva SUA.

Articolul a fost publicat prima dată pe Blogurile Adevărul

 

 

 

Textele preluate în categoria ”Opinii” sunt asumate de autori și nu reprezintă, neapărat, poziția site-ului alert24.ro