Întoarcerea la școală se amână. Jumătate dintre profesori ezită să se vaccineze

A teacher wearing a N95 Face masks teaches mathematics at an High School

Se întorc sau nu copiii fizic la şcoală? Deocamdată, cursurile rămân online. 8 februarie era data vehiculată pentru revenirea în bănci, dar oficialii se tem de al treilea val al pandemiei. Aşa că mai amână momentul. Pe de altă parte, cursurile online au dus şi la creşterea numărului de elevi cu media neîncheiată pe primul semestru, de la 15.000 la 65.000 mii. Principala cauză: lipsa accesului la internet şi la tablete.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: ”Trebuie să găsim aici un balans. Pe de o parte între a-i ajuta pe cei mai vulnerabili şi a ajuta sistemul sanitar, prin faptul că spitalele nu mai au atâţia pacienţi care dezvoltă forme grave. Şi pe de altă parte a pune accent pe această prioritate a României să deschidă şcolile.”

Oficialii de la Ministerul Educaţiei vor ca semestrul doi să înceapă în bănci. Iar părinţii şi chiar elevii sunt de acord. Doar că totul depinde de situaţia epidemiologică.

Sorin Câmpeanu, ministrul Educației: ”Sigur, masca nu îţi poate oferi protecţie de 100%. Nici vaccinarea nu o să se poată face pentru întreg personalul din învăţământ. Însă cu cât se vaccinează mai multe persoane cu atât scade riscul de transmitere al virsului. Cred că este un lucru simplu.”

Declaraţiile oficiale sunt una, realitatea din teren alta. Un sondaj făcut de sindicatul Spiru Haret arată că peste jumătate dintre cadrele didactice, respectiv 56%, nu vor să se vaccineze.

Marius Nistor, profesor, Sindicatul Spiru Haret: ”Acest rezultat se datorează unei campanii de vaccinare care nu a fost corespunzătoare. Începerea şcolii nu poate fi condiţionată de vaccinarea întregului personal didactic. Pentru că, vedeţi, dacă părinţii s-ar simţi mai în siguranţă în situaţia în care toate cadrele didactice s-ar vaccina, vă spun că şi cadrele didactice s-ar simţi mai în siguranţă dacă toţi părinţii din România s-ar vaccina. Lucru imposibil de a se realiza într-un termen scurt.”

 

 

Sursă foto – dw.com