ianuarie 24, 2021
SOCIAL STIRI

Vlad Mixich, expert în sănătate publică – Dacă lucrurile evoluează în ritmul actual, la finalul lui august 80% din paturile ATI destinate COVID-19 la nivel național vor fi ocupate cu bolnavi în stare gravă

Vlad Mixich, expert în sănătate publică, a scris pe pagina de Facebook despre evoluția cazurilor de covid-19 în România:

”Dacă lucrurile evoluează în ritmul actual, la finalul lui august 80% din paturile de terapie intensivă (ATI) destinate COVID-19 la nivel național vor fi ocupate cu bolnavi în stare gravă.

‼️ Atunci sistemul va fi foarte aproape de acel tip de colaps în care medicii vor trebui să facă alegeri imposibile. Medici infecționiști și de ATI deja super-epuizați.

Estimarea are la bază o prognoză realizată de Institutul Național de Sănătate Publică (prin CNEPSS pe baza datelor colectate de DSU) care concluzionează pe baza unei modelări efectuate săptămâna trecută că în ultima zi a lui august vom avea 650 de pacienți cu COVID-19 internați la ATI și pe cifra recent anunțată de ministrul Sănătății de 840 de paturi ATI disponibile pentru pacienții COVID-19.

În imagine vedeți și cât de aproape de nivelul de alertă de la care se poate declanșa carantina regională erau săptămâna trecută județele fruntașe la cazuri de coronavirus.

⚠️ Argeșul are rezervorul de cazuri deja pe trei sferturi plin și, dacă pun interesul public înaintea interesului politic, Guvernul ar trebui să se pregătească să discute carantinarea județului. Pentru că e nefiresc ca cei din Satu-Mare sau din alte județe unde epidemia este ținută sub control, să sufere economic sau sanitar din cauza județelor care, din variate motive, au pierdut controlul.

Astfel de grafice ar trebui publicate zilnic de Guvern, în locul pomelnicelor de cifre lipsite de orice context. Comunicările acestea trebuie făcute pentru ca oamenii să înțeleagă rapid și simplu unde se situează comunitatea lor și cât de aproape sau departe sunt de o nouă carantinare.

Datele pentru a construi astfel de analize există la nivel de localitate, știința ca ele să fie actualizate permanent există la Institutul Național de Sănătate Publică… deocamdată pare să lipsească dorința politică, și pe cuvânt că nu înțeleg de ce!”

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/vlad.mixich/posts/10158442255569920

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *