Europa –  SUA

 (Photo by FRED TANNEAU / AFP)
  • Răspunzând intensificării tensiunilor cu Rusia, cartografii militari francezi ai Regimentului 28 Geografic (28e Groupe Géographique – GG) au fost desfăşuraţi în România pentru a realiza ridicări topografice precise şi actualizate, esenţiale pentru planificarea operaţiunilor NATO, relatează Le Figaro.
  • Euro a devenit câştigătorul neaşteptat al recentelor turbulenţe de pe pieţele financiare provocate de tarifele comerciale impuse de preşedintele Donald Trump, atingând un maxim al ultimilor trei ani faţă de dolar, în contextul în care Europa este percepută tot mai mult drept un refugiu sigur în haosul economic global, relatează Reuters.
  • Delegația Congresului Statelor Unite care vizitează România, luni, va fi formată din mai mulți reprezentanți americani importanți, republicani și democrați deopotrivă. Delegația va fi condusă de reprezentantul republican Vern Buchanan. Vizita delegației a fost anunțată de consilierul prezidențial Cristian Diaconescu.
  • CNN Turk, citând surse aparținând Ministerului turc al Apărării, a informat, că în viitorul apropiat, la Ankara, vor avea loc negocieri privind Inițiativa Mării Negre. Se presupune că delegațiile Rusiei și Ucrainei vor participa la acestea, dar deocamdată acest lucru nu este sigur. Până în prezent, nici Moscova, nici Kievul nu au confirmat participarea la întâlnire.
  • Poliţia a anunţat duminică arestarea unui suspect pentru „incendiere” şi „terorism”, după ce a intervenit în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică la domiciliul lui Josh Shapiro, o figură importantă a Partidului Democrat american, informează AFP.
  • China a trecut la un mod de operare de tip ”stare de război” al oficialilor guvernamentali civili din Beijing şi a lansat o ofensivă diplomatică menită să încurajeze alte ţări să respingă tarifele impuse de preşedintele american Donald Trump, au declarat patru surse familiare cu situaţia, citate de Reuters.
  • Statele Unite, europenii şi Organizaţia Naţiunilor Unite au condamnat, duminică, cu fermitate bombardamentele ruseşti care s-au soldat cu cel puţin 34 de morţi în oraşul Sumî, din nord-estul Ucrainei, în plină negociere diplomatică pentru un armistiţiu.
  • Preşedintele chinez Xi Jinping consideră că protecţionismul „nu duce nicăieri” şi că un război comercial nu va avea „niciun câştigător”, a anunţat, luni, presa de stat, citată de AFP.
  • Cartierul Exarchia din Atena, cunoscut pentru spiritul său rebel şi atracţia pentru turiştii britanici, a fost cuprins de violenţe în weekend, după ce zeci de persoane mascate au atacat secţia locală de poliţie cu cocktailuri Molotov, artificii şi pietre, provocând distrugeri masive. Până duminică dimineaţă, peste 70 de persoane fuseseră arestate, iar cartierul era marcat de urme de foc şi distrugere.
  • Ucraina caută soluţii pentru a repara pagubele provocate de un atac cu dronă rusesc asupra structurii de izolare de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, a declarat sâmbătă ministrul Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale, Svitlana Hrinciuk, transmite Reuters.
  • Autoritățile ucrainene au raportat, pe 12 aprilie, moartea căpitanului Pavlo Ivanov, în vârstă de 26 de ani care, pilota un avion tactic multirol F-16. Tragedia s-a produs în timpul îndeplinirii unei misiuni de luptă. Este vorba fie de o rachetă antiaeriană ghidată de la complexul terestru S-400, fie de o rachetă aer-aer R-37.
  • Portalul francez Zone Militaire a informat că, având în vedere că trei sferturi din cablurile submarine ale emisferei trec prin zona sa economică exclusivă (ZEE) și că reprezintă un punct sensibil al NATO (din care nu face parte) din cauza capacităților sale militare slabe, Irlanda raportează în mod regulat prezența navelor și submarinelor de informații rusești în apele de care este responsabilă.

Orientul Mijlociu

sondaj
  • Două rachete israeliene au lovit duminică dimineaţă clădirea principală a unui spital din Gaza, distrugând departamentul de urgenţă şi recepţia şi deteriorând alte structuri, au declarat medicii, citaţi de Reuters.
  • Un copil a murit „din cauza întreruperii asistenţei medicale” în spitalul al-Ahli din Gaza, care a devenit nefuncţional după ce un atac israelian l-a avariat grav duminică, a anunţat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit AFP.
  • Statele Unite şi Arabia Saudită urmează să semneze un acord preliminar privind cooperarea în dezvoltarea unui program nuclear civil saudit, a declarat duminică secretarul american pentru Energie, Chris Wright, aflat la Riad, transmite Reuters.
  • Statele Unite au salutat „un pas înainte” şi discuţii „foarte pozitive şi constructive” la finalul reuniunii rare de sâmbătă privind programul nuclear iranian, după ameninţările preşedintelui Donald Trump de a recurge la o operaţiune militară în lipsa unui compromis, relatează AFP.

America de Sud

 

  • Alegeri prezidenţiale în Ecuador – Preşedintele în exerciţiu Daniel Noboa a fost declarat învingător de către autoritatea electorală în alegerile de duminică din Ecuador, dar rivala sa de stânga Luisa Gonzalez nu „recunoaşte” rezultatele şi solicită renumărarea voturilor.
  • Argentina a încheiat vineri un acord de tip Facilitare Extinsă (Extended Fund Facility) cu Fondul Monetar Internaţional, în valoare de 20 de miliarde de dolari, pe o perioadă de 48 de luni, iar, într-o mişcare politică majoră premergătoare acestui acord, a demantelat componente esenţiale ale sistemului de control valutar şi a relaxat semnificativ controlul asupra monedei naţionale, peso-ul, relatează Reuters.

Asia – Pacific

Sr. Garcia ilustrator

  • Vânzarea de submarine cu propulsie nucleară către Australia, prevăzută în cadrul tratatului AUKUS, este pusă sub semnul întrebării, în contextul incertitudinii tarifelor preşedintelui american Donald Trump, iar în Washington cresc îngrijorările că transferul acestor submarine ar putea slăbi capacitatea de descurajare a Chinei, transmite Reuters.

Industria de Apărare

  • Compania poloneză WB Electronics va produce rachete cu rază lungă de acțiune pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă HOMAR-K, potrivit Polskie Radio 24. HOMAR-K, o versiune poloneză a MLRS-ului sud-coreean K239 Chunmoo, reprezintă un salt calitativ în materie de putere de foc și precizie pentru forțele armate poloneze.
  • Elveția intenționează să cumpere 4 sau 5 sisteme IRIS-T SLM de la compania germană Diehl Defence, în cadrul Inițiativei Europene Sky Shield. Contractul este așteptat în al treilea trimestru din 2025, după testarea cu succes a radarului TRML-4D în condițiile montane ale Elveției. Achiziția, evaluată la 660 milioane de franci elvețieni, va completa apărarea cu rază lungă oferită de sistemele Patriot.
  • Space Force a încheiat trei contracte pentru testarea realimentării sateliților pe orbită: două cu Northrop Grumman și unul cu Astroscale US. În 2026, Astroscale va efectua prima realimentare orbitală a unui satelit militar american, folosind nava APS-R. Aceste teste vizează îmbunătățirea mobilității sateliților și pregătirea logisticii pentru viitoare misiuni de apărare spațială.
  • Lockheed Martin a anunțat că a dublat producția anuală de lansatoare HIMARS, ajungând la 96 de unități pe an, ca răspuns la cererea tot mai mare la nivel global. Sistemul și-a dovedit eficiența în Ucraina, unde a fost esențial în lovirea țintelor rusești din adâncimea teritoriului ocupat. Mai multe țări, inclusiv Polonia, România, Australia și Estonia, au accelerat achizițiile, iar în România a fost deschis un centru de mentenanță HIMARS.

 

Sursă foto – alert24.ro