Europa – SUA

sondaj
  • Președintele american Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv pentru o revizuire a regulilor care reglementează exporturile de echipamente militare pentru firmele americane din domeniul apărării, astfel, limitează influența Congresului.
  • Uniunea Europeană (UE) şi Emiratele Unite Arabe (EAU) urmează să lanseze negocieri în vederea unui acord de liber-schimb, anunţă joi preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, relatează AFP.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri că serviciile de informaţii ucrainene deţin informaţii despre 155 de cetăţeni chinezi care luptă pentru armata rusă împotriva Ucrainei, scrie Reuters.
  • China a denunţat joi „remarcile iresponsabile” făcute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce acesta a afirmat că Beijingul ştia că cetăţeni chinezi sunt recrutaţi de Rusia pentru a lupta alături de aceasta în Ucraina, relatează AFP şi Reuters.
  • Rata inflaţiei din Statele Unite a încetinit semnificativ în luna martie, coborând la 2,4% anual, faţă de 2,8% în februarie, potrivit datelor publicate joi de Biroul de Statistică a Muncii (BLS), citate de CNBC.
  • Bursele europene au încheiat ziua de joi în creştere puternică, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat o suspendare temporară a noilor tarife impuse majorităţii partenerilor comerciali ai SUA, în pofida incertitudinilor persistente de pe Wall Street, transmite CNBC.
  • Până la jumătatea anului 2026, Franța intenționează să testeze un sistem de rachete de artilerie dezvoltat pe plan intern ca alternativă la HIMARS-ul american, o decizie menită să ofere o variantă de alegere aliaților aflați în căutarea unei capabilități europene de acest tip.
  • Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a respins categoric posibilitatea ca Turcia să transfere sistemul S-400 achiziționat de la Moscova către Statele Unite. Declarația vine în contextul unor speculații conform cărora Washingtonul ar fi propus Ankarei cedarea controlului asupra sistemului în schimbul revenirii în programul F-35. Lavrov a subliniat că acordul semnat în 2017 conține o clauză de utilizator final care interzice revânzarea fără acordul Rusiei. Deși Ankara a respins propunerea americană, nu a exclus-o complet, iar chestiunea urmează să fie discutată la nivel înalt în cadrul Adunării Generale a ONU.

America de Sud

  • Ministrul panamez al Apărării a respins ferm ideea revenirii trupelor americane pentru a „securiza” canalul inter-oceanic, aşa cum a propus anterior secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, scrie AFP.

Asia –  Pacific

  • Ministrul australian al Apărării, Richard Marles, nu este 100% de capacitatea SUA de a livra trei submarine din clasa Virginia începând cu 2032, mai ales că Australia trebuie să plătească SUA 2 miliarde de dolari până în 2025 pentru a sprijini modernizarea șantierelor navale, o condiție esențială în cadrul acordului. În același timp, la Washington există îngrijorări privind reticența Australiei de a discuta deschis despre utilizarea militară a acestor submarine împotriva Chinei.
  • Taxele vamale suplimentare aplicate produselor chinezeşti de către Statele Unite ating în prezent 145%, se arată într-un decret al Casei Albe publicat joi, în care se precizează condiţiile aplicării noii ofensive împotriva Beijingului anunţată miercuri de către Donald Trump, relatează AFP.
  • Australia a respins joi apelul Chinei de a face cauză comună în materie de comerţ, în timp ce Beijingul solicită partenerilor să încerce să contracareze tarifele suplimentare ale SUA, majorate la 125% împotriva Beijingului.
  • Preţurile petrolului au scăzut joi cu peste 4%, eliminând câştigurile obţinute în sesiunea precedentă, în condiţiile în care investitorii reevaluează impactul pauzei parţiale în aplicarea tarifelor comerciale anunţate de preşedintele Donald Trump. Totodată, atenţia pieţei s-a mutat pe escaladarea conflictului comercial dintre Statele Unite şi China, transmite Reuters.
  • Contramăsurile Chinei împotriva SUA au intrat în vigoare, majorând tarifele pentru toate importurile din SUA la 84%, ca represalii la creşterea tarifelor lui Trump pentru importurile chinezeşti, ajunse între timp la 125%. China anunţase miercuri că majorează tarifele pentru toate bunurile importate din SUA la 84%, faţă de 34% cât era anterior, măsura urmând să intre în vigoare joi.
  • Companiile chineze care vând produse pe platforma Amazon se pregătesc să majoreze preţurile pentru consumatorii din SUA sau chiar să părăsească această piaţă, după ce preşedintele Donald Trump a anunţat o majorare drastică a tarifelor vamale pentru importurile din China, potrivit unor vânzători şi a reprezentanţilor celei mai mari asociaţii de e-commerce din China, transmite Reuters.
  • Ministerul Apărării din Noua Zeelandă a confirmat, prin Planul de Capabilități pentru 2025, înlocuirea flotei SH-2G(I) Super Seasprite operate de Forțele Navale. Actualele elicoptere, cumpărate la mâna a doua, sunt la finalul duratei de viață. Noul program, estimat la peste 2 miliarde NZD, va include atât elicoptere cu echipaj, cât și sisteme aeriene fără pilot.
  • Ministerul britanic al Apărării a anunțat că portavionul HMS Prince of Wales va pleca din Portsmouth pe 22 aprilie într-o misiune de 8 luni, parte a Operațiunii Highmast. Grupul de luptă condus de portavion va participa la exerciții în Marea Mediterană, Oceanul Indian și Indo-Pacific, în cooperare cu SUA, India, Japonia și alți parteneri NATO. Aflată la patru ani de la ultima sa misiune în regiune, Marea Britanie își reafirmă angajamentul militar global într-un context de securitate maritimă tot mai complex.

Orientul Mijlociu

  • Franța intenționează să recunoască un stat palestinian și ar putea face acest lucru încă din iunie, a declarat miercuri președintele francez Emmanuel Macron.
  • Gideon Saar, ministrul israelian de externe, a declarat că recunoaşterea de către Franţa a statului palestinian ar fi „o recompensă pentru terorism”, relatează AFP.
  • Israelul a eliberat un bărbat palestinian care a petrecut aproape zece ani în închisoare după ce fusese arestat, în mod controversat, la vârsta de 13 ani, scrie CNN.
  • Transferul recent al rachetelor tactice iraniene Fath-360 către Rusia, într-un moment în care Teheranul a lansat un atac masiv cu rachete asupra Israelului, marchează o escaladare gravă a cooperării dintre doi dintre cei mai agresivi actori internaționali. Pe fondul unui război brutal în Ucraina și a unor tensiuni în creștere în Orientul Mijlociu, această alianță are implicații strategice majore pentru securitatea globală.

Industria de Apărare

The sun sets behind an Australian F-35A Lighting II at Luke Air Force Base, Ariz., June 27, 2018. The first Australian F-35 arrived at Luke in December, 2014. Currently six Australian F-35’s are assigned to the 61st Fighter Squadron where their pilots train alongside U.S. Air Force pilots. (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Jensen Stidham) Note: This image was created by placing a reflective surface in front of the the camera lens.
  • Compania turcă Otokar a prezentat pe 9 aprilie 2025 primul videoclip cu noua variantă a vehiculului de luptă Tulpar-S, echipată cu o turelă telecomandată de 25 mm – probabil o versiune evoluată a Bozok 25 MKT. Tulpar-S este un vehicul blindat amfibiu pe șenile, adaptabil pentru multiple misiuni, de la luptă intensă la operațiuni umanitare. Vehiculul are 10 locuri, o greutate de 17 tone și o viteză de peste 70 km/h. Noua turelă modulară permite integrarea de armament mediu și rachete antitanc, fiind complet operabilă din interiorul vehiculului.
  • După ce două baterii Patriot au fost relocate temporar din Coreea de Sud în Orientul Mijlociu, autoritățile de la Seul au cerut Statelor Unite desfășurarea de sisteme defensive alternative sau avioane de luptă, pentru a acoperi golul apărut în scutul antirachetă împotriva Nordului. Patriot-urile, esențiale în arhitectura de apărare comună SUA-Coreea de Sud, protejează atât trupele americane, cât și activele aeriene din regiune. Măsura vine pe fondul tensiunilor geopolitice crescute și al unei reorientări strategice a SUA către Indo-Pacific.
  • Departamentul Apărării al SUA a atribuit companiei MDT Armor un contract de 15,4 milioane de dolari pentru livrarea de vehicule tactice și piese de schimb. Acordul ar putea include modelele „David” și „Tiger”, deja utilizate de armata israeliană, dar și de forțele din Mexic, Filipine, Ciad și Ecuador. Producția va avea loc la Auburn, Alabama, și se va încheia până în iunie 2026. MDT este divizia americană a companiei israeliene Shladot, specializată în soluții militare blindate.
  • Compania Bharat Electronics Limited a semnat un contract de 2,4 miliarde de rupii (aprox. 275 milioane USD) pentru dotarea flotei de elicoptere Mi-17 V5 a Forțelor Aeriene Indiene cu suite de război electronic dezvoltate local. Sistemele includ un receptor de avertizare radar, un detector de apropiere a rachetelor și un dispozitiv de lansare contramăsuri, crescând semnificativ capacitatea de supraviețuire în misiuni. Majoritatea componentelor vor fi produse în India, sprijinind industria de apărare națională. Aproximativ 150 de elicoptere Mi-17 V5 sunt în serviciu, fiind achiziționate din Rusia între 2008 și 2013.
  • Racheta Barak-8 a fost declarată operațională pentru armata indiană, după finalizarea cu succes a testelor de acceptanță. Sistemul MRSAM (rachetă sol-aer cu rază medie) a fost deja integrat în marina și forțele aeriene ale Indiei. Barak-8, dezvoltat de Israel Aerospace Industries și DRDO, oferă protecție împotriva aeronavelor, elicopterelor, dronelor și rachetelor, având o rază de acțiune de până la 70 km. Proiectul reflectă cooperarea strategică Israel–India și susține industria de apărare locală prin producția la Bharat Dynamics Limited.
  • Airbus Helicopters și Mahindra Aerostructures au semnat un acord pentru fabricarea fuselajelor elicopterului H130 în India. Producția va începe imediat, iar prima cabină este programată pentru livrare până în martie 2027. Proiectul sprijină strategia Indiei de a deveni un hub global pentru industria aerospațială și întărește poziția Mahindra în lanțul de aprovizionare mondial. Airbus achiziționează deja componente din India în valoare de 1,4 miliarde USD anual și dezvoltă în țară linii de asamblare pentru aeronave militare și civile.

 

 

Sursă foto – pixabay.com