- Olanda va transfera definitiv României cele 18 avioane de luptă F-16 din cadrul Centrului de Pregătire pentru F-16. Detaliile exacte ale transferului în România nu sunt cunoscute deocamdată și fac obiectul unor negocieri între cele două țări, însă transferul va avea loc undeva în acest an. Avioanele vor continua să fie parte a programului de trecere pe F-16. Odată cu acest transfer, România va deține patru escadrile de F-16. În prezent există operațională Escadrila 53 Vânătoare dislocată la Borcea, la Baza 86 Aeriană, formată din 17 avioane F-16 achiziţionate în urmă cu mai mulți ani din Portugalia. Alte două escadrile sunt în formare în baza unui contract în derulare cu Norvegia, de unde România a avansat încă 32 de avioane.
- Grupul canadian Canadian Pacific Kansas City (CPKC) şi grupul american Lanco au anunţat miercuri vânzarea Panama Canal Railway Company către o subsidiară a gigantului danez Maersk, unul dintre cele mai mari grupuri de transport maritim de containere din lume, transmite Reuters.
- Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că noile tarife vamale anunţate de preşedintele american Donald Trump reprezintă „o lovitură majoră” pentru economia mondială.
- Uniunea Europeană ar putea să lanseze în viitor un nou program comun de împrumuturi pentru cheltuieli de apărare, care să includă şi granturi pentru statele membre, a declarat miercuri Nicola Mai, analist principal în domeniul datoriei suverane europene la gigantul financiar PIMCO, transmite Reuters.
- Oficialii americani le-au transmis aliaţilor europeni că doresc ca aceştia să continue să cumpere arme fabricate în America, în contextul în care Uniunea Europeană a luat recent măsuri pentru a limita participarea producătorilor americani la licitaţiile de armament, au declarat pentru Reuters cinci surse familiarizate cu această chestiune.
- Premierul italian Giorgia Meloni, considerată o apropiată a lui Donald Trump, fiind singurul lider european care a participat la învestirea lui, a declarat că tarifele anunţate miercuri de preşedintele american sunt „greşite” şi nu vor aduce beneficii Statelor Unite, relatează Reuters.
- Marea Britanie intenţionează în continuare să ajungă la un acord cu Statele Unite pentru a „atenua” impactul tarifelor impuse de Donald Trump şi nu intenţionează să riposteze imediat, a anunţat miercuri ministrul britanic al Comerţului, Jonathan Reynolds, scrie AFP.
- Preşedinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, a declarat miercuri că ţara sa nu intenţionează să impună tarife vamale ca reacţie la cele anunţate de Statele Unite, cu puţin timp înainte ca preşedintele american Donald Trump să dezvăluie un nou pachet de tarife comerciale, transmite Reuters.
- Parlamentul brazilian a adoptat miercuri o lege care oferă guvernului mijloacele de a riposta faţă de barierele comerciale la exporturile sale, la scurt timp după anunţarea tarifelor de 10% impuse Braziliei de Donald Trump, informează AFP.
- Premierul canadian Mark Carney a promis miercuri să reacţioneze la tarifele impuse de Donald Trump, afirmând că acestea vor „schimba fundamental” comerţul internaţional, potrivit AFP.
- Parcurile eoliene situate în largul coastelor nordice ale Germaniei au fost solicitate să instaleze sisteme radar moderne, pentru a sprijini supravegherea navelor şi a dronelor, a anunţat miercuri Autoritatea Federală Maritimă (BSH), citată de Reuters.
- Guvernul Norvegiei se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a permite Fondului Suveran de Investiţii al ţării, în valoare de 1.800 miliarde de dolari, să investească în anumite companii din industria de apărare, în contextul în care partidele de opoziţie descriu interdicţia actuală drept ”ilogică” în peisajul actual de securitate, transmite CNBC.
- După două luni de presiuni din partea administraţiei americane asupra sistemului judiciar din New York, cazul de corupţie împotriva primarului din New York, Eric Adams, un democrat care l-a curtat pe Donald Trump, a fost închis.
- Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat miercuri Statele Unite şi Europa în privinţa oricărei tentaţii de a „merge singure” în materie de securitate, pe fondul tensiunilor crescute privind viitorul alianţei transatlantice şi a opiniilor divergente în privinţa Rusiei, relatează Reuters şi AFP.
- com a depus o ofertă de ultim moment pentru achiziţionarea platformei TikTok, potrivit unui articol publicat miercuri de New York Times, care citează trei surse familiare cu situaţia. Mişcarea vine cu doar câteva zile înainte de termenul-limită până la care aplicaţia de videoclipuri scurte trebuie să găsească un cumpărător non-chinez sau riscă să fie interzisă în Statele Unite, transmite Reuters.
- Președintele ucrainean și-a sfătuit echipa să înceapă pregătirea pentru alegeri, relatează The Economist. 5 mai este termenul limită pentru votul parlamentului ucrainean cu privire la extinderea legii marțiale. Ridicarea legii marțiale este un prim pas necesar în inițierea procesului electoral.
- Hyundai Heavy Industries a lansat a doua fregată cu rachete ghidate din clasa Miguel Malvar pentru Marina Filipineză, BRP Diego Silang (FFG-07), în portul Ulsan, Coreea de Sud. Nava face parte dintr-un contract semnat în 2021 pentru două corvete, menite să întărească capabilitățile navale ale țării în contextul tensiunilor din Marea Chinei de Sud. BRP Diego Silang va fi predată oficial în septembrie 2025 și va opera alături de nava soră, FFG-06, care ajunge în Subic în aprilie.
- Sheila Cummings, fondatoarea Cummings Aerospace, cere înființarea unui nou Consiliu de Mobilizare Industrială (IMB) pentru a accelera producția de apărare a SUA, în contextul riscului unui conflict cu China. IMB ar reduce birocrația, ar sprijini inovația și ar sincroniza cerințele guvernamentale, permițând industriei americane să recâștige avantajul strategic. Potrivit Cummings, doar o mobilizare industrială rapidă poate asigura superioritatea SUA în fața unei Chine aflate deja în „regim de război economic”.
- Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, a cerut un nou program european pentru creșterea producției de muniție, inclusiv rachete, și accelerarea lansării constelației de sateliți IRIS². Solicitarea vine înaintea reuniunii miniștrilor apărării din UE de la Varșovia. Lecornu a criticat întârzierile birocratice și a cerut măsuri concrete, nu doar „pachete de miliarde fără efect real”. Franța dorește, de asemenea, colaborări industriale sporite, inclusiv cu Danemarca, care intenționează să-și reconstruiască apărarea antiaeriană și ar putea deveni primul client UE pentru sistemul SAMP/T.
- Armata americană plănuiește un nou test pentru arma hipersonică cu rază lungă de acțiune (LRHW) în decembrie 2025, după întârzieri cauzate de eșecuri în testele anterioare. Primele rachete vor fi livrate în mai unității din Joint Base Lewis-McChord, Washington. Rachetele hipersonice, capabile să zboare cu viteze de peste Mach 5 și să manevreze la altitudini variabile, sunt greu de detectat și interceptat. Programul este dezvoltat de Lockheed Martin și Dynetics, iar testul din decembrie va face parte din antrenamentul operațional al trupelor.
sondaj
Sursa foto – pixabay.com