Europa –  SUA

sondaj
  • Premierul danez Mette Frederiksen a propus joi o colaborare sporită cu Statele Unite în domeniul apărării arctice, în timpul unei vizite în Groenlanda, dar a respins ferm dorinţa SUA de a anexa teritoriul danez semiautonom, relatează Reuters şi AFP.
  • Ungaria anunţă joi că se retrage din Curtea Penală Internaţională (CPI), în prima zi a unei vizite la Budapesta a premierului israelian Benjamin Netanyahu, pe numele căruia Curtea a emis în noiembrie un mandat de arestare, relatează AFP.
  • Pieţele bursiere europene au închis joi în scădere puternică, ca urmare a anunţului preşedintelui american Donald Trump privind impunerea unor tarife comerciale mai agresive decât erau aşteptările, afectând sectoare-cheie ale economiei globale, transmite CNBC.
  • Dolarul american se depreciază joi, la o zi după declararea războiului comercial a lui Donald Trump, care alimentează temeri cu privire consecinţe grele împotriva economiei americane, relatează AFP.
  • Secretarul de Stat american Marco Rubio le oferă asigurări, joi, statelor europene membre ale NATO, însă confirmă că Statele Unite ale lui Donald Trump de aşteaptă de-acum ca ele să-şi plătească cotizaţiile, relatează AFP.
  • Directorul NSA, Agenţia americană pentru Securitate Naţională, Timothy Haugh, a fost demis joi, au anunţat Washington Post şi NBC News, citând oficiali sub rezerva anonimatului. Wendy Noble, numărul doi al agenţiei, a fost de asemenea concediată.
  • Senatorul republican american Chuck Grassley a prezentat joi un proiect de lege care ar face să fie necesară aprobarea Congresului pentru impunerea de noi tarife vamale, la o zi după ce preşedintele Donald Trump a anunţat noi taxe radicale pentru o gamă largă de bunuri importate, relatează Reuters.
  • Giganţii industriei auto au arătat o rezilienţă surprinzătoare după anunţarea noilor tarife comerciale din SUA, datorită faptului că, cel puţin pentru moment, Canada şi Mexicul au fost scutite de cele mai dure măsuri impuse prin politica de „tarife reciproce” promovată de preşedintele Donald Trump, relatează CNBC.
  • Ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso, a declarat joi în faţa parlamentului că Italia va solicita Uniunii Europene suspendarea imediată a regulilor din cadrul Pactului Verde european (Green Deal), care vizează reducerea emisiilor industriale din blocul comunitar, relatează Reuters.
  • Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut joi companiilor europene să-şi suspende investiţiile planificate în Statele Unite, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat tarife globale radicale asupra importurilor americane, relatează Reuters şi Le Figaro.
  • Gigantul auto Stellantis a anunţat joi că va concedia temporar 900 de angajaţi din cinci fabrici din Statele Unite, în urma noilor tarife comerciale anunţate de preşedintele Donald Trump. Producătorul Ram şi Jeep a precizat, de asemenea, că va suspenda temporar producţia într-o fabrică de asamblare din Mexic şi una din Canada, relatează Reuters.
  • Veniturile Rusiei din petrol şi gaze au scăzut cu 17% în luna martie, ajungând la 1,1 trilioane de ruble (aproximativ 13 miliarde de dolari), comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate joi de Ministerul Finanţelor, transmite Reuters.

Asia – Pacific

  • Curtea Constituţională a Coreei de Sud l-a îndepărtat din funcţie pe preşedintele Yoon Suk Yeol, aflat în centrul unei controverse, punând capăt lunilor de incertitudine şi dispute legale după ce acesta a declarat temporar legea marţială în decembrie, declanşând o criză politică în ţară, relatează CNN.
  • Pe 1 aprilie 2025, presa de stat chineză a publicat imagini dintr-un exercițiu militar de amploare desfășurat de Armata Populară de Eliberare (PLA) în Strâmtoarea Taiwan. Sub denumirea „Strait Thunder-2025A”, exercițiul a inclus lansări reale de rachete de către sistemele PHL-191 (MLRS), simulate asupra unor ținte ce imitau infrastructura strategică a Taiwanului, inclusiv terminalul de gaz lichefiat Yong’an din Kaohsiung.

Orientul Mijlociu

  • Un bombardament israelian asupra unei şcoli transformate în adăpost în oraşul Gaza a ucis cel puţin 27 de persoane, au declarat salvatorii, în timp ce sute de mii de oameni din zona Rafah fug, într-una dintre cele mai mari deplasări în masă din timpul războiului, pe fondul noii campanii anunţate de Israel, anunţă The Guardian.
  • Preţurile petrolului au înregistrat joi o scădere accentuată, de peste 7%, după ce grupul OPEC+ a decis să grăbească procesul de eliminare a reducerilor de producţie în luna mai, agravând pierderile suferite după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri o serie de tarife comerciale extinse, transmite Reuters.
  • Statele Unite au desfășurat noi avioane de luptă F-35, cele mai avansate din dotarea Forțelor Aeriene, în Orientul Mijlociu, pentru a intensifica presiunea asupra rebelilor Houthi susținuți de Iran, care atacă nave comerciale în Marea Roșie. Administrația Trump a extins campania de lovituri aeriene în Yemen și a suplimentat prezența militară: grupul naval Harry S. Truman rămâne în zonă, iar portavionul Carl Vinson este pe drum. De asemenea, SUA au trimis bombardiere B-2, avioane A-10 și sisteme de apărare antirachetă Patriot și THAAD, unele relocate din Coreea de Sud.
  • Pe fondul intensificării atacurilor lansate de rebelii Houthi din Yemen, Statele Unite redistribuie sisteme de apărare aeriană Patriot PAC-3 și THAAD din Asia către Orientul Mijlociu, potrivit unui raport NBC News din 30 martie 2025. Decizia a fost aprobată de secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, în contextul preocupărilor tot mai mari față de amenințările susținute de Iran în regiune.

Africa

  • Statele Unite sunt în discuţii pentru a investi miliarde de dolari în Congo, ţară bogată în minerale, şi doresc să ajute la încetarea conflictului care face ravagii în estul ţării, a declarat joi consilierul principal al preşedintelui Donald Trump pentru Africa în timpul unei vizite la Kinshasa. Republica Democrată Congo (RDC), care este bogată, printre altele, în cobalt, litiu şi uraniu, se luptă cu rebelii din M23 susţinuţi de Rwanda. Aceştia au cucerit în acest an o mare parte din teritoriul congolez, într-o ofensivă ce i-a alungat şi pe mercenarii români care luptau acolo alături de trupele guvernamentale.
  • Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, anunță o consolidare a cooperării militare cu Mali, cu ocazia unei vizite la Moscova a şefilor diplomaţiilor Alianţei Statelor din Sahel (AES), relatează AFP.

Industria de Apărare

  • Inițiativa cehă privind muniția destinată Ucrainei a atras resurse financiare suplimentare din Canada, Norvegia, Danemarca și Țările de Jos. Astfel, livrările de muniție de artilerie vor putea continua cel puțin până în luna septembrie, a declarat ministrul de externe ceh, Jan Lipavský.
  • Japonia a semnat un contract de 32 de miliarde de yeni (216 milioane de dolari) cu Mitsubishi Heavy Industries pentru dezvoltarea unor noi rachete ghidate cu rază lungă de acțiune, destinate forțelor de autoapărare. Ministerul Apărării a precizat că noile rachete vor fi folosite pentru „a preveni și elimina trupele invadatoare” și vor avea capacitatea de a lovi cu precizie ținte terestre și navale, chiar și în terenuri muntoase. Proiectul va dura până în 2028, iar rachetele vor fi finalizate în 2032.
  • Guvernul britanic accelerează dezvoltarea armei laser DragonFire, urmând ca primele patru distrugătoare ale Marinei Regale să fie echipate cu sistemul începând din 2027, a anunțat ministrul achizițiilor pentru apărare, Maria Eagle. DragonFire a doborât pentru prima dată o țintă aeriană în ianuarie 2024 și este considerată o armă esențială pentru apărarea viitorului. Proiectul este dezvoltat de MBDA împreună cu Leonardo UK și QinetiQ.
  • Președintele Columbiei, Gustavo Petro, a anunțat semnarea unei scrisori de intenție cu Suedia pentru achiziționarea avioanelor de luptă Saab Gripen, într-un demers care marchează un pas important în modernizarea forțelor aeriene columbiene.
  • India a semnat un nou contract de 253 milioane de dolari cu compania sud-coreeană Hanwha Aerospace pentru achiziționarea a încă 100 de obuziere autopropulsate K9 Vajra-T, care vor fi produse local, în parteneriat cu gigantul industrial indian Larsen & Toubro.
  • Pe 1 aprilie 2025, Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare militară externă către Guvernul Ecuadorului, care include puști M4A1, accesorii și pachete de suport logistic, în valoare estimată de 64 de milioane de dolari.
  • Franța a anunțat livrarea a sute de rachete sol-aer Mistral 3 către Danemarca, în cadrul unui acord semnat cu ocazia vizitei de stat a regelui Frederik al X-lea la Paris. Ministerul Apărării din Danemarca a confirmat achiziția, destinată viitorului sistem de apărare aeriană cu rază foarte scurtă al armatei daneze. Racheta Mistral 3, produsă de MBDA, este un sistem portabil, „fire-and-forget”, capabil să intercepteze avioane, drone și rachete de croazieră cu o precizie ridicată, folosind un senzor infraroșu avansat. Poate lovi ținte aflate la o distanță de până la 8 km și altitudini de până la 6.000 m, fiind utilizabilă de pe lansatoare portabile, vehicule blindate, nave și elicoptere.
  • Ministerul britanic al Apărării a confirmat că livrarea operațională inițială a noului tanc Challenger 3 este programată pentru 2027, în ciuda întârzierilor provocate de probleme în lanțul de aprovizionare. Challenger 3 reprezintă o modernizare majoră a flotei existente de Challenger 2, nu un model complet nou. Sub un contract de 800 milioane lire sterline, 148 de tancuri vor fi modernizate pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO și capacități sporite de luptă până în anii 2040.
  • La expoziția de apărare LAAD 2025 din Rio de Janeiro, compania turcă Otokar a prezentat noul său tanc ușor pe șenile TULPAR, echipat cu turela italiană HITFACT MkII de 120 mm dezvoltată de Leonardo. Vehiculul este promovat ca o opțiune viabilă pentru programul de modernizare a armatei braziliene, aflat în plină desfășurare. Brazilia manifestă un interes sporit pentru această configurație, având în vedere că aceeași turela HITFACT MkII este utilizată pe vehiculul blindat Centauro II 8×8, deja evaluat și aflat pe lista de achiziții a armatei braziliene. Această compatibilitate între platforme aduce avantaje semnificative în termeni de logistică, mentenanță și instruire.
  • Danemarca a semnat oficial aderarea la programul multinațional CAVS (Common Armoured Vehicle System), devenind al cincilea stat participant, alături de Finlanda, Letonia, Suedia și Germania. Odată cu această aderare, Danemarca a anunțat achiziția a 130 de transportoare blindate Patria 6×6 de la producătorul finlandez Patria, într-un contract evaluat la aproximativ 247 milioane euro.

 

 

Sursă foto – alert24.ro