- Donald Trump a declarat, duminică, la NBC News, că nu glumeşte cu privire la dorinţa sa de a obţine al treilea mandat de preşedinte, interzis de Constituţia SUA, dar că este prea devreme să se gândească la acest lucru, relatează Reuters.
- Preşedintele Iranului a declarat, duminică, că Republica Islamică a respins negocierile directe cu Statele Unite cu privire la programul său nuclear care avansează rapid, oferind primul răspuns al Teheranului la o scrisoare pe care preşedintele american Donald Trump a trimis-o liderului suprem al ţării, relatează AP.
- SUA și-au desfășurat cele mai puternice bombardiere mai aproape de Iran și Yemen. Aproape un sfert din bombardierele B-2 ar putea fi la baza din Oceanul Indian.
- Preşedintele american Donald Trump se declară, într-un interviu acordat NBC News, sigur ”100%” că Groenlanda va deveni americană, după o vizită în acest teritoriu arctic a vicepreşedintelui său J. D, Vance, relatează AFP.
- Preşedintele american Donald Trump s-a declarat duminică enervat de omologul său rus Vladimir Putin şi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, exprimându-şi frustrarea faţă de obstacolele care împiedică un acord de încetare a focului între cele două ţări, relatează AFP.
- Preşedintele american Donald Trump plănuieşte să viziteze Arabia Saudită la jumătatea lunii mai. Va fi prima sa vizită în străinătate din cel de-al doilea mandat, a relatat duminică Axios, citând doi oficiali americani şi o sursă care cunoaşte detalii despre deplasarea preşedintelui, relatează Reuters.
- Europa doreşte să coopereze cu Statele Unite, însă Uniunea Europeană este pregătită să reacţioneze unitar dacă Washingtonul nu lasă altă opţiune prin impunerea de tarife vamale la oţel şi aluminiu, a declarat duminică cancelarul german Olaf Scholz, citat de Reuters.
- Moscova şi Washingtonul au demarat discuţii cu privire la proiecte comune privind metalele de pământuri rare şi alte proiecte în Rusia, a declarat trimisul special al Rusiei pentru cooperarea internaţională în domeniul economic şi al investiţiilor, potrivit Izvestia.
- În faţa ofensivei vamale americane, Japonia, Coreea de Sud şi China au anunţat duminică dimineaţă că doresc să îşi consolideze cooperarea pentru a oferi firmelor un „mediu previzibil” şi să „accelereze” negocierile privind un acord de liber schimb, relatează AFP.
- Șeful de la Pentagon își liniștește cel mai important aliat din Asia: Parteneriatul Japonia-SUA va rămâne piatra de temelie a securităţii în Indo-Pacific.
- Compania petrolieră chineză CNOOC a descoperit un important câmp petrolifer în estul Mării Chinei de Sud, cu rezerve dovedite de peste 100 de milioane de tone, a anunţat luni o agenţie de stat, potrivit AFP.
- Premierul britanic Keir Starmer îi va primi astăzi la Londra pe reprezentanţii a aproximativ 40 de ţări pentru un summit de două zile consacrat luptei împotriva imigraţiei ilegale, un subiect prioritar pentru Londra, relatează AFP.
- Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut duminică, într-o convorbire telefonică, premierului israelian Benjamin Netanyahu să „pună capăt atacurilor asupra Fâşiei Gaza” şi să „revină la încetarea focului”, în condiţiile în care Israelul îşi continuă bombardamentele asupra teritoriului palestinian, relatează AFP.
- Trupele ruse au primit în dotare un prim lot de Su-35S: În acest an, rușii vor să crească producția de aeronave Su-34, Su-35S și Su-57.
- Ministerul Apărării din Polonia a semnat un contract în valoare de 6,57 miliarde zloți (aproximativ 1,7 miliarde dolari) pentru achiziția a 111 vehicule blindate de infanterie Borsuk, produse local de grupul de stat PGZ. Acestea vor înlocui vechile transportoare sovietice BWP-1 și vor fi livrate între 2025 și 2029. Borsuk este un vehicul amfibiu, dotat cu turela ZSSW-30 și poate transporta 6 militari, fiind operat de un echipaj de 3 persoane.
- Armata americană intenționează să folosească inteligența artificială pentru a reduce necesarul de personal în operarea viitorului sistem de apărare antirachetă „Golden Dome”. Experiența dobândită prin dezvoltarea sistemului de apărare pentru Guam va fi adaptată acestui proiect. Printre priorități se află automatizarea deciziilor, sisteme operate de la distanță și reducerea intervenției umane în lansatoarele de rachete. Testele avansate sunt programate pentru 2026, iar sistemele autonome ar putea fi implementate după 2027.
- Italia analizează posibilitatea achiziției avionului japonez Kawasaki P-1 pentru patrulare maritimă și luptă antisubmarin în Marea Mediterană. Ar fi o premieră pentru Italia, care până acum a preferat aeronave americane. Decizia vine în contextul colaborării tot mai strânse cu Japonia, inclusiv în programul GCAP pentru avionul de generația a șasea. Avionul P-1 ar înlocui platformele temporare ATR 72, care nu dispun de capabilități antisubmarin.
sondaj
Sursă foto – alert24.ro