- Liderii militari şi NATO din 30 de ţări se reunesc marţi la Paris pentru a discuta despre garanţiile de securitate pentru Ucraina post-truce. Reuniunea se aliniază eforturilor de a consolida apărarea Europei şi de a reduce dependenţa de SUA, în contextul schimbării alianţelor sub administraţia preşedintelui Trump, potrivit France24.
- Trimisul special al preşedintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, plănuieşte o vizită la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, au declarat luni două persoane informate cu privire la planuri, potrivit Reuters.
- Ucraina a țintit capitala rusă miercuri dimineață în ceea ce pare a fi cel mai mare atac cu drone de până acum, forțând închiderea a două dintre aeroporturile care deservesc orașul, provocând incendii și avariind case, au declarat oficialii ruși, potrivit Reuters.
- Bursa americană a închis luni în scădere puternică: Dow a pierdut aproape 900 de puncte, Nasdaq a avut cea mai proastă zi din 2022, pe fondul temerilor de recesiune.
- Elon Musk, mâna dreaptă a preşedintelui Donald Trump, dezminte, comentând la o postare a unui utilizator X pe care îl urmăreşte, că ar veni în România la începutul lunii aprilie. Utilizatorul îl roagă pe Elon Musk să nu vină în România, pentru că „nu este o ţară democratică”, sugerând chiar că miliardarul ar putea fi asasinat.
- Aproape două treimi din armele importate de membrii europeni ai NATO în ultimii cinci ani au fost produse de SUA, potrivit unei noi cercetări a institutului Sipri, ceea ce subliniază dependenţa profundă a continentului european de armele fabricate în America într-un moment în care administraţia Trump lasă să planeze dubii că ar fi dispusă să mai ofere Europei umbrela sa de securitate, iar Uniunea Europeană încearcă să se mobilizeze pentru a contracara vulnerabilităţile pe care le are în materie de apărare.Ţările europene ale NATO au aproape 500 de avioane de luptă şi multe alte arme deja comandate de la SUA şi sunt temeri cu privire la faptul că Washingtonul ar putea decide chiar să refuze sprijinul esenţial pentru sisteme de arme-cheie, cum ar fi avionul de luptă avansat F-35, notează Financial Times.
- Mark Carney, novice în politică, dar un bancher cu experienţă în conducerea instituţiilor financiare de stat în timpul crizelor, a câştigat duminică cursa pentru înlocuirea lui Justin Trudeau. Noul lider al Partidului Liberal vine cu o sarcină colosală în fruntea listei sale de sarcini: Să apere Canada de Donald Trump, notează Politico.
- Industria aeronautică franceză marchează un succes important: India a ales avioanele de luptă Rafale M pentru flota sa navală, în detrimentul F/A-18E Hornet americane. Aceste aeronave vor fi integrate pe portavioanele indiene, consolidând astfel parteneriatul strategic dintre Franța și India în domeniul apărării.
- Oficiali germani ridică semne de întrebare privind achiziția celor 35 de aeronave F-35, în valoare de 8,3 miliarde de euro, din cauza temerilor că SUA ar putea dezactiva avioanele de la distanță în cazul unor tensiuni politice. Suspiciunile privind un posibil „kill switch” s-au amplificat după ce Washingtonul a suspendat suportul tehnic pentru avioanele F-16 furnizate Ucrainei. România a semnat, de asemenea, un contract de 6,5 miliarde de dolari pentru 32 de aeronave F-35A, primele livrări fiind așteptate după 2029.
- Alianța AUKUS este zguduită de incertitudini, pe fondul temerilor că SUA nu vor livra Australiei submarinele cu propulsie nucleară promise. Administrația Trump prioritizează nevoile propriei flote, iar oficialii australieni se tem că țara lor ar putea deveni doar o bază operațională pentru SUA, fără control real asupra echipamentelor militare. După ce a renunțat la contractul cu Franța, Australia riscă acum să rămână fără submarine și să-și regândească strategia de apărare.
sondaj
Sursa foto – pixabay.com