- Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut marţi seara comandanţilor militari ai aproximativ 30 de ţări, reuniţi la Paris, să înceapă să elaboreze ”un plan în vederea definirii unor garanţii de securitate credibile” în favoarea Ucrainei, în cazul unui acord de pace cu Rusia, anunţă Platul Elysée, relatează AFP.
- Textul oficial al declaraţiei SUA-Ucraina, după negocierile de la Jeddah, a fost făcut public. ”Statele Unite şi Ucraina au făcut paşi importanţi spre restabilirea păcii durabile”, se arată în documentul publicat de Reuters. Statele Unite și Ucraina au ajuns la un acord privind o încetare a focului de 30 de zile, conform unui anunț oficial al Departamentului de Stat american.
- Premierul italian Giorgia Meloni, ”primeşte cu satisfacţie” rezultatul negocierilor între Statele Unite şi Ucraina, anunţă marţi serviciile premierului italian.
- Premierul polonez Donald Tusk anunţă marţi un plan privind creşterea rezervelor militare ale celei de a treia armate din NATO, privind posibilitatea de a propunere o formare militară a 100.000 de voluntari pe an, în vederea ”construirii unei armate de facto de rezervişti”, relatează AFP.
- Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că dublează tariful vamal – ridicat iniţial la 25 la sută – pentru toate produsele din oţel şi aluminiu care intră în Statele Unite din Canada, ceea ce va face ca taxa vamală pentru aceste produse să ajungă la 50%. Măsura a fost luată ca răspuns după ce provincia canadiană Ontario a anunţase, la rândul ei, ca formă de retorsiune, un tarif de 25% pentru electricitatea produsă aici şi importată de SUA, relatează Reuters.
- Premierul portughez Luis Montenegro (dreapta, moderat), împotmolit într-un scandal cu privire la un posibil conflict de interese, urmează să demisioneze, în urma refuzului deputaţilor, marţi, de a acorda un vot de încredere Guvernului, un vot care ar putea deschide calea unor alegeri anticipate, relatează AFP.
- Forţele pakistaneze au salvat 155 de pasageri dintr-un tren care a fost deturnat de luptători separatişti în sud-vestul ţării, au declarat miercuri surse de securitate, în timp ce guvernul a afirmat că o operaţiune este în curs de desfăşurare pentru a salva zeci de persoane încă ţinute ostatice, transmite Reuters.
- Cele două nave care au intrat luni într-o coliziune inexplicabilă în Marea Nordului, în apropiere de coasta de nord-est a Angliei, au ars marţi, petrolierul – care transporta combustibil pentru avioanele armatei americane – lăsat cu o gaură deschisă în lateral deversând kerosen, în timp ce cargobotul plutea în derivă şi foarte probabil se va scufunda, relatează Reuters.
- Politicienii polonezi arată ce înseamnă puterea exemplului. Premierul Donald Tusk a informat membrii Consiliului de Miniștri (Guvernului) că funcționarii din ministere și cei ai guvernului vor efectua pregătire militară.
- Compania turcă Aselsan a testat cu succes sistemul mobil de arme laser GÖKBERK, conceput pentru a neutraliza dronele FPV. Sistemul a detectat, urmărit automat și distrus țintele în diverse scenarii, demonstrând o precizie și viteză excepționale. GÖKBERK va avea un rol crucial în sistemul național de apărare aeriană „Steel Dome” al Turciei.
- Organizația Indiană pentru Cercetare și Dezvoltare în Apărare (DRDO) dezvoltă o armă laser de 300 kW, numită „Surya”, cu o rază operațională de 20 km. Sistemul este conceput pentru a neutraliza amenințări aeriene, precum drone și rachete, consolidând capacitățile de apărare ale Indiei. Acest proiect plasează India printre puținele țări care investesc în arme cu energie direcționată.
- Ministrul polonez Władysław Kosiniak-Kamysz a anunțat crearea unei Brigăzi de Rachete Navale, menită să întărească apărarea maritimă a Poloniei. Noua unitate va utiliza sisteme avansate de rachete, inclusiv NSM (Naval Strike Missile), pentru a contracara amenințările aeriene și navale din Marea Baltică, consolidând securitatea țării și descurajând posibile agresiuni.
- Premierul polonez Donald Tusk a declarat că Polonia trebuie să ia în considerare achiziționarea de capacități nucleare și arme neconvenționale moderne pentru a-și spori apărarea, pe fondul creșterii preocupărilor legate de securitate, citând evoluția câmpului de luptă și potențialele schimbări în angajamentele SUA față de Europa.
sondaj
Sursa foto – alert24.ro