Planul președintelui Donald Trump de a expulza locuitorii din Gaza și de a reamenaja Fâșia Gaza într-o „Rivieră a Orientului Mijlociu” a stârnit indignare la nivel mondial. Anunțată alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, propunerea prevede relocarea celor 2 milioane de palestinieni din Gaza în țări vecine precum Iordania și Egipt, în timp ce SUA ar prelua controlul asupra teritoriului pentru a-l reconstrui ca centru turistic. Trump a descris Gaza drept un „loc de demolare” și a afirmat că palestinienii „trăiesc ca în iad”, susținând că aceștia ar prefera să plece .

sondaj

Planul a fost condamnat pe scară largă drept epurare etnică, liderii palestinieni și grupurile pentru drepturile omului subliniind semnificația istorică și culturală profundă a Gaza pentru locuitorii săi. Mulți locuitori din Gaza, inclusiv refugiați ai Nakba din 1948, au promis să rămână, chiar și în mijlocul devastării . Națiunile arabe, inclusiv Iordania și Egiptul, au respins propunerea, temându-se că aceasta ar destabiliza regiunea și ar submina aspirațiile palestiniene de stat .

În timp ce Trump insistă asupra faptului că relocarea ar fi temporară, criticii susțin că aceasta se aliniază agendei israeliene de extremă-dreapta de strămutare permanentă a palestinienilor. De asemenea, planul riscă să deraieze eforturile fragile de încetare a focului și să exacerbeze tensiunile regionale .

Donald Trump a declarat duminică, la bordul Air Force One, că el crede că Statele Unite fac progrese în discuţiile menite să pună capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina, dar a refuzat să ofere detalii despre comunicarea pe care susţine că ar fi avut-o deja cu liderul rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

Trump a declarat, într-un interviu difuzat duminică în timpul spectacolului dinaintea Super Bowl, că este serios în ceea ce priveşte dorinţa sa de anexare a Canadei, relatează AP.

Partidul de stânga-populist la putere, Vetevendosje, al prim-ministrului Albin Kurti, a câştigat duminică alegerile legislative din Kosovo cu 39,8% din voturi, potrivit rezultatelor neoficiale, punând ţara pe calea unei noi confruntări cu Statele Unite şi Uniunea Europeană din cauza tratamentului aplicat minorităţii sârbe, relatează Politico.

Premierul japonez Shigeru Ishiba s-a declarat optimist, duminică, cu privire la evitarea unor tarife mai mari impuse de Statele Unite, afirmând că preşedintele Donald Trump ”a recunoscut” importanţa investiţiilor masive ale Japoniei în economia americană şi locurile de muncă pe care acestea le creează.

China a impus SUA tarife de retorsiune, a anunţat duminică ambasada sa la Washington, afectând mărfuri în valoare de aproximativ 14 miliarde de dolari. Decizia spulberă speranţa că un război comercial între cele mai mari două economii ale lumii ar putea fi evitat, comentează Financial Times.

Miliardarul Elon Musk s-a pronunţat, duminică, într-o postare pe X, pentru închiderea instituţiilor media finanţate de SUA în Europa, cu precădere Radio Europa Liberă şi Vocea Americii.

Preşedintele Donald Trump a anunţat că îl va însărcina pe Elon Musk să conducă un audit al Departamentului Apărării, susţinând că se aşteaptă să descopere fraude şi abuzuri financiare de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Statele baltice şi-au finalizat duminică integrarea în reţeaua de electricitate a Uniunii Europene, după ce cu o zi înainte au întrerupt legăturile cu reţeaua rusă, o măsură salutată de preşedinta Comisiei Europene drept o „eliberare” de „ameninţări” şi „şantaj”, relatează AFP.

 

Sursa foto – alert24.ro