Într-un interviu pentru Tribuna învățământului, Mircea Cărtărescu vorbește despre scoala românescă și despre noile tehnologii care îi afectează pe elevi.

sondaj

Sorin Ivan: Putem vorbi, cu argumente obiective, despre o criză a educației, care se perpetuează de-a lungul acestor ani?

Mircea Cărtărescu: Firește că da. De fapt, am mai spus-o, trăim o criză generală a ființei umane, provocată de un avans fără precedent al tehnologiilor de vârf (așa-zisele tehnologii bleeding-edge), și care-ar putea duce la o imprevizibilă și înfricoșătoare post-umanitate. Suntem în mijlocul unei revoluții generalizate și tot mai accelerate căreia învățământul, dintotdeauna rămas în urma avansului științific, nu-i mai poate face deloc față în ultimele decenii. Nu e vorba numai de avansul științific și tehnologic, ci de toate mutațiile, inclusiv politice, sociale și psihologice pe care le produce: o super-conectare prin rețelele de socializare, o repulsie față de orice autoritate, inclusiv a experților, o imposibilitate a consensului, o invazie a consumului și entertainmentului, o de-realizare a vieții, care devine o matrix, o iluzie, un vis cu ochii deschiși. Educația e într-o criză adâncă, mai supraviețuiește doar inerțial și la minima rezistență. Nimeni nu știe ce să facă cu generațiile noi, „mutante“, care au abandonat cartea în favoarea ecranelor. Nimeni nu știe ce proiect uman vrea să urmeze, ce fel de umanitate vrea să producă. „Școala nu mai produce caractere, ci doar competențe“, spunea J.-F. Lyotard acum 40 de ani. Acum nu mai produce nici competențe. Ca și alte instituții tradiționale, școala e văzută azi de mulți artiști și intelectuali ca o închisoare, o mașină de tocat minți, un „meșteșug de tâmpenie“ sau „another brick in the wall“. Țara care investește cel mai mult în educație este și cea cu cele mai multe trupe de heavy metal (care prin definiție sunt anti-sistem și, prin asta, anti-educație). Când omul și lumea sunt în criză, firește că și școala este.

Continuarea pe – Tribuna Învățământului

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/cartarescu.mircea