Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare pentru alegerile prezidențiale, a declarat marți seară, într-o intervenție la Antena 3, că România se confruntă cu o criză la Palatul Cotroceni, sugerând că președintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să renunțe la mandat după constituirea noului Parlament. Potrivit lui Antonescu, locul președintelui ar fi trebuit ocupat, conform Constituției, de președintele Senatului, până la organizarea alegerilor prezidențiale.

sondaj

„Avem o criză la Palatul Cotroceni. Privitor la rămânerea domnului Iohannis în Palat, am mai spus, ea este legală, prescrisă de hotărârea Curții Constituționale. Are o legitimitate discutabilă și ar fi fost de dorit ca, după ce noul Parlament s-a constituit, și-a ales conducerea, după ce s-a investit un Guvern, chiar dacă e condus de aceeași persoană, un nou guvern, ar fi fost de dorit ca locul președintelui României să fie ținut, conform Constituției, în calitate de președinte interimar, de președintele Senatului”, a declarat Crin Antonescu.

Fostul lider liberal a mai precizat că, dacă tot a rămas în funcție, președintele Iohannis ar trebui să fie mai activ la nivelul comunicării publice, considerând că aceasta este o nevoie acută în contextul actual.

„Problema e că, dacă tot a rămas, președintele Iohannis nu funcționează măcar la nivelul comunicării publice de care cred că e mai multă nevoie ca oricând în această calitate”, a punctat Antonescu.

Reacții și implicații politice

Declarațiile lui Crin Antonescu vin într-un context politic tensionat, pe fondul apropierii alegerilor prezidențiale și a dezbaterilor privind continuitatea actualei administrații. Criticile privind lipsa de comunicare a președintelui Iohannis au fost exprimate anterior și de alți lideri politici, iar aceste aspecte ar putea influența percepția publică și dinamica electorală.

Potrivit analiștilor politici, situația ar putea genera presiuni suplimentare asupra PNL, care încearcă să-și consolideze poziția în fața unui electorat tot mai critic față de actuala guvernare.

Pe măsură ce campania electorală avansează, este de așteptat ca tema legitimității și a rolului președintelui în actualul context politic să fie intens dezbătută. Rămâne de văzut dacă președintele Iohannis va adopta o abordare mai activă în ceea ce privește comunicarea publică sau dacă presiunile politice vor conduce la o schimbare de strategie din partea administrației prezidențiale.

 

Sursa foto – https://www.facebook.com/CrinAntonescuPresedinte