Daniel Funeriu, fost ministru al Educației în guvernul Boc II, a anunțat joi seară intenția sa de a candida la președinția României. Declarația sa, făcută în cadrul unui interviu pentru platforma Gândul, aduce în discuție deficiențele partidelor majore din România în relaționarea cu cetățenii.

sondaj

„Da, vreau să candidez la președinția României. (…) Partidele majore din România nu mai vorbesc cu românii. E firesc ca oamenii să fie stresați, au preocupări legitime. Despre aceste preocupări partidele majore nu le-au ascultat. AUR și alți reprezentanți ai acestui curent par că-i ascultă. Atunci, practic, unor întrebări legitime li s-au oferit răspunsuri într-un vehicul politic toxic, care duce către nicăieri. A fost o lipsă de comunicare, o lipsă de relaționare cu oamenii care au probleme legitime”, a explicat Funeriu.

Un traseu profesional remarcabil

Daniel Funeriu a părăsit România în 1988, la doar 17 ani, pentru a-și continua studiile în chimie. După absolvire, și-a finalizat doctoratul în chimie supramoleculară și a condus cercetări de prestigiu în SUA, Japonia și Germania. Revenirea sa în România a avut loc în 2009, când a preluat portofoliul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

În această calitate, Funeriu a promovat Legea Educației Naționale nr. 1/2011, un proiect apreciat de Comisia Europeană pentru impactul său reformator. Printre măsurile implementate în mandatul său se numără:

  • Introducerea supravegherii video la examenele naționale;
  • Demararea luptei anti-plagiat;
  • Introducerea învățământului obligatoriu de la vârsta de 6 ani prin clasa pregătitoare;
  • Clasificarea universitatilor și ierarhizarea programelor de studii;
  • Implementarea învățământului dual după modelul german;
  • Lansarea programului „Școala Altfel”.

Critică la adresa actualei clase politice

Funeriu consideră că o mare parte a voturilor românilor s-a orientat către partide sau lideri politici toxici din cauza unei lipse acute de comunicare între partidele mari și cetățeni. „Această lipsă de dialog a dus la ascensiunea unor curente politice care nu oferă soluții viabile pentru viitor”, a spus acesta, referindu-se și la controversa privind alegerile prezidențiale suspendate de Curtea Constituțională, în care Călin Georgescu a ajuns în turul al doilea.

Activitate internațională

După încheierea mandatului de ministru, Daniel Funeriu a continuat să contribuie la dezvoltarea sistemelor educaționale și administrative, activând ca expert de înalt nivel din partea Comisiei Europene în Republica Moldova. Aici, el asistă guvernul în implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

O candidatură pentru schimbare

Anunțul candidaturii lui Daniel Funeriu vine într-un moment de criză a încrederii în clasa politică tradițională. Mesajul său, centrat pe nevoia de comunicare autentică și soluții concrete pentru problemele românilor, își propune să redea speranța într-un viitor mai bun.

Rămâne de văzut dacă strategia sa și trecutul profesional vor convinge electoratul că este omul potrivit pentru a reprezenta România ca președinte.

 

Sursa foto – https://www.facebook.com/DanielPFuneriu