Luni, liderii ţărilor arabe şi musulmane se reunesc în Arabia Saudită pentru un summit dedicat situaţiei critice din Fâşia Gaza şi Liban. Acest eveniment, organizat sub egida Ligii Arabe şi Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI), reflectă o preocupare comună faţă de recentele conflicte şi agresiuni din regiune.

sondaj

Scopul principal al summitului, convocat la inițiativa ministrului saudit de externe Faycal ben Farhane, este discutarea „agresiunii israeliene în curs în teritoriile palestiniene şi în Liban” şi a evoluţiilor regionale. Acest summit se desfăşoară într-un context de tensiuni crescânde în Orientul Mijlociu, după escaladarea violenţelor începând cu luna octombrie.

Printre participanţii la summit se numără personalităţi importante, inclusiv preşedintele nigerian Bola Ahmed Tinubu şi premierul libanez Najib Mikati. Prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif este de asemenea aşteptat, acesta intenţionând să solicite „încetarea imediată a genocidului din Gaza”.

Conflictele din Gaza şi Liban au provocat numeroase victime, bilanţul fiind alarmant. Războiul din Gaza, început pe 7 octombrie 2023, a dus la moartea a 1.206 persoane din partea israeliană, majoritatea civili. În replică, forţele israeliene au declanşat o campanie de represalii, soldată cu peste 43.600 de morţi în Gaza, conform Ministerului Sănătăţii controlat de Hamas. Confruntările s-au extins şi în Liban, unde Israelul desfăşoară o ofensivă împotriva Hezbollah în sudul ţării.

Evenimentul are loc la un an după un alt summit similar, în care liderii arabi şi musulmani au condamnat acţiunile Israelului în Gaza. Summitul anterior a subliniat divergenţele între statele membre cu privire la măsuri precum suspendarea legăturilor economice şi diplomatice cu Israelul. În cadrul actualei reuniuni, se preconizează continuarea discuţiilor pe marginea eforturilor de pace şi a susţinerii dreptului palestinian de autodeterminare.

Summitul din Riad ar putea juca un rol esenţial în conturarea unei strategii comune pentru gestionarea conflictelor din regiune. Cu toate acestea, diferenţele de opinie dintre statele membre – unele susţinând relaţii paşnice cu Israelul, altele opunându-se ferm integrării sale regionale – continuă să fie o provocare în atingerea unui consens diplomatic solid.

 

Sursă foto – pixabay.com