Număratul de 10 și de 2. Mor când văd atâta competiție pe câți de 10 s-au luat sau pe câți de 2 și 3 s-au luat, competiție promovată prostește și de presă, dar și de Ministerul Educației, prin comunicatele pe care le dă. Un exemplu. Dramă!, s-au luat doar 65 de medii de 10! Și nimeni nu se mai uită la statistici să vadă mii cu 9,90. Aproape 40.000 au medii sub 5. Alte semnale de alarmă trase aberant.

sondaj

Copiii ăia sunt pierduți pentru școală din milioane de alte de motive decât ce se întâmplă în școală propriu-zis. Sunt și elevi care nu pot mai mult, ok, sunt o minoritate. Dar majoritatea dintre aceștia au pierdut contactul cu orice soi de vis social normal, orice ambiție de a merge mai departe. Acești copii, cu familii pline de probleme, din medii pline de probleme, sunt lăsați corijenți de întreaga societate, nu de Ministerul Educației. Pentru ei nu există nici protecție a copilului, nici drepturi, există o alocație și ce ajutoare mai pică de la școală, poate și o masă caldă (un program excelent, de altfel).

43.000 aproximativ au peste nota 8! Asta e o statistică foarte interesantă. Mai ales dacă o privim cu numărul de elevi între notele 5 și 8, aproximativ 68.000. Avem o pătură groasă de elevi buni și foarte buni, aproape cât cei de la mijloc, care acoperă un interval mai mare de note. Aici e secretul.

Nu avem mijloc, elevii de mijloc sunt puțini, avem foarte mulți în bază și în top. Cum interpretăm? RECOMANDĂRI Subiectele la Matematică la Evaluarea Națională 2024. Ce au avut de rezolvat absolvenții de clasa a VIII-a Pentru mulți copii școala e terminată dintr-a VI-a. Părinți plecați, părinți sărăciți de condițiile sălbatice din ultimii 20 de ani. Credeți că e ușor să crești „cu ziua” sau cu salariul minim un copil? (Apropo, cum am tratat creșterea salariului minim zilele trecute? „Aoleu, se măresc amenzile!”).

Avem cele mai mici ajutoare sociale. Fără ele nu poți ridica acea bază enormă de copii părăsiți de soartă, de noroc. Ei se mai bazează, dacă au șansă, pe familii oricum precare. Toată inteligența și îndemânarea lor se vor pierde în muncă la negru sau, un fenomen de care se vorbește puțin, în combinații interlope. Am ghetoizat sărăcia, am izolat-o bine, ne e frică de ea, dar măcar îi punem nota 2 în fiecare an. Mai sunt și acei misterioși 16.000 de copii care nu mai apar nici măcar la examen.

Ligia Deca n-a știut să ne spună unde sunt. Păi, vă spun eu pe unde sunt: România e în secolul XIX în anumite sectoare: copiii muncesc cu ziua în multe zone sau au grijă de familii făcute praf de plecări, veniri, lipsuri materiale combinate cu alcool, abuz etc.

Continuarea pe Libertatea.ro

 

Sursă foto – pixabay.com