Trăim într-o societate caracterizată de neasumarea responsabilității individuale și de nerespectarea integrității celuilalt. Ne grăbim și ne precipităm la auzul oricărei știri care ne zgândăre și ne împinge să mai concluzionăm o dată cum sunt toți și toate rele, iar noi curați ca lacrima.

sondaj

Sunt dezamăgit de mass-media, de faptul că aproape mereu creează agitație și hrănește Tribunalul Popular cu fapte sau acuzații care nu au fundament, doar pentru a câștiga câțiva urmăritori și a aduce puțin haos în opiniile oamenilor.

După ce mama unui elev de la Școala ’’Nicolae Titulescu’’ a sesizat organele abilitate că fiul ei ar fi fost violat de două ori în toaleta școlii, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a pornit cercetarea cazului. În tot acest timp, aproape toate redacțiile de știri au explodat și au numit deja vinovații, fără să aștepte decizia unei instanțe de judecată, cum este și normal.

Bineînțeles că oamenii au început să arunce cu roșii în directoare, s-au deschis iar veșnicele discuții despre cât de nepregătiți și de indiferenți sunt profesorii și despre nesiguranța din școli.

Astăzi, același Parchet a clasat dosarul, argumentând că faptele nu există, iar copilul ar fi fost influențat de ’’chestionarea sugestivă a mamei’’ în afirmațiile făcute.

Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă acuzația de viol ar fi fost adusă unui cadru didactic tot pe un fond al chestionării sugestive? Ce s-ar fi ales de cariera sa? Care ar fi fost daunele morale și cine le-ar fi plătit? Cine răspunde pentru tot și cine și cum ar putea proteja cadrele didactice de astfel de acuzații care se dovedesc nefondate?

Și din păcate, tot ce a ieșit pe gura poporului nu se mai poate întoarce, dar de la popor nu pot cere să regrete. În schimb, presa care au transformat o presupunere într-o faptă deja comisă, ar trebui să își prezinte public scuzele față de școli și față de profesori.

Petruț Rizea este Profesor, Psiholog, Autor.

 

Textele preluate în categoria ”Opinii” sunt asumate de autori și nu reprezintă, neapărat, poziția site-ului alert24.ro

 

Sursă foto – alert24.ro