Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat marți că a depus o plângere penală privind documentul publicat luni de mai multe instituții media, document potrivit căruia ar fi dat note la Securitate în acea perioadă. El a depus plângere penală pentru săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

sondaj

”Consider că prin diseminarea masivă pe unele canale mass-media și pe rețelele de socializare a acestui fals mi-a fost grav afectată imaginea. Deși nu se cunoaște proveniența acestui înscris, scopul difuzării sale este de a altera competiția electorală și de a induce în eroare alegătorii”, a spus Nicușor Dan.

El a adăugat că ”îmi exprim încrederea că bucureștenii se informează corect și știu să distingă între un fake news și o știre reală”.

Pretinsul raport al Securității din 1988 care susține că Nicușor Dan ar fi fost colaborator a ajuns și în redacția G4Media.ro, care a consultat o serie de specialiști pentru a stabili în ce măsură ar putea fi vorba despre un document autentic. Sursele consultate de G4Media.ro au indicat o serie de neconcordanțe și au ridicat semne de întrebare în ce privește stilul redactării, lipsa diacriticelor nespecifică pentru perioada respectivă și faptul că nu exista Serviciul I așa cum apare pe document, ci 110. În plus, cei doi ofițeri menționați pe ultima pagină nu au avut legături cu problema învățământ, ci cu problema legionarilor. Indicativul care se ocupa de învățământ era 140.

Comunicatul integral al lui Nicușor Dan:

“Am depus astăzi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5 București pentru săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale (articolul 320 din C.pen.) și uz de fals (articolul 323 din C.pen.), cu privire la documentul intitulat “Raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică”.

Consider că prin diseminarea masivă pe unele canale mass-media și pe rețelele de socializare a acestui fals mi-a fost grav afectată imaginea.

Deși nu se cunoaște proveniența acestui înscris, scopul difuzării sale este de a altera competiția electorală și de a induce în eroare alegătorii.

Vreau să-i asigur de considerația mea pe jurnaliștii care au abordat echilibrat și deontologic aceste informații și îmi exprim încrederea că bucureștenii se informează corect și știu să distingă între un fake news și o știre reală.”

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/NicusorDan.ro