Baia Mare și Maramureșul au o efervescență neobișnuită de candidaturi la alegerile locale, atât pentru primăria municipiului reședință de județ, cât și pentru președinția Consiliului Județean.

sondaj

Astfel, pe locul de primar la municipiului Baia Mare se luptă 16 candidați, iar pentru poziția de președinte al Consiliului Județean s-au înscris în bătălia electorală 13 candidați.

Mulți chemați, puțini aleși,  cum se spune din vechime. Această fărâmițare a votului concentrează cele mai multe voturi pentru primii patru candidați, restul împărțindu-și procentele rămase.

Potrivit sondajelor făcute la nivel local, sondaje consultate de sursele noastre, candidații PNL sunt favoriții acestor alegeri la Primăria Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș.

Astfel, la Primăria Baia Mare, liberalul Ionel Bogdan conduce detașat competiția electorală, cu 33,5% din voturi, în vreme ce principalul său competitor, Doru Dăncuș, candidatul PSD, strânge doar 25,6% din voturi. La nivelul municipiului Baia Mare, Ionel Bogdan este peste scorul politic al partidului, care se ridica la 32%, iar Doru Dancuș este sub scorul politic al PSD, care ajunge la 27%.

Cel de-al treilea candidat favorit în opțiunile băimărenilor este, potrivit acelorași surse, candidatul Alianței Dreptei Unite, Brian Cristian, cu 9,5 % din voturi, urmat de candidatul Forței Drepte, Cristian Anghel cu 6,8%. Restul procentelor sunt împărțite între Mircea Cirț( Verticala 9), Liviu Marian Pop (PUSL), Călin Herțog ( Alternativa Dreaptă), Filip Claudiu Gheorghe ( Partidul Verde ), Barbut Florin Gheorghe (REPER), Pap Zsolt (UDMR), Mircea Dolha (PNCR), Ciucă Sever Iulian (PER) și Groza Călin Florin (POT).

La Consiliul Județean Maramureș, clasamentul este aproape similar. Pe prima poziție se află candidatul PNL , Gabriel Bogdan Ștețco, care a reușit să preia valul de încredere construit de Ionel Bogdan la Consiliul Județean, având 32,5% din preferințele maramureșenilor. Pe locul secund se află candidatul PSD, Gabriel Zetea, care reușește să strângă doar 30,5% din voturile maramureșenilor, fiind urmat, pe locul trei, de candidatul AUR, Darius Pop, cu 8,5% și Dan Ivan , susținut de Alianța Dreapta Unită, cu 7,6%. Restul procentelor se împart între ceilalți nouă candidați: Cristian Opriș (Forța Dreptei), Zsolt Pinter (UDMR), Simona Ponde( PER), Mihai Ropan (PNCR), Teodor Morariu (Alternativa Dreaptă), Alina Ivașco (SOS România ),  Cornelia Câmpean (Partidul Patrioților), Florentina Filip (PUSL), Nadia Pop (Partidul Verticala 9).

La nivel de județ, candidatul PSD, Gabriel Zetea, se află de asemenea sub scorul partidului care ajunge la 31,6%. În ceea ce-l privește pe Gabriel Ștețco, și acesta este sub scorul partidului la nivel de județ, liberalii având un scor politic de 33,8% la nivelul județului Maramureș.

Scorurile politice ridicate ale candidaților liberali și ale PNL în Baia Mare și în Maramureș, confirmă trendul ascendent pe care se află partidul în acesta județ, începând din 2019 încoace. Actuala echipă de conducere a PNL Maramureș a câștigat toate rândurile de alegeri din 2019 și până în prezent, iar dacă trendurile sondajelor sunt confirmate de votul din 9 iunie, Maramureșul va fi cel de-al treilea județ din Regiunea Nord-Vest în care va fi o echipă liberală la Consiliul Județean și municipiul reședință de județ, după Bihor și Cluj.

 

Sursă foto – pixabay.com