Fostul președinte american Donald Trump a fost găsit vinovat de un juriu, joi, într-un proces istoric, devenind astfel primul fost președinte american condamnat pentru o infracțiune, relatează BBC. Verdictul vine într-un moment în care Trump își dorește să revină la Casa Albă.

sondaj

Pronunțarea sentinței va avea loc pe 11 iulie, când judecătorul va decide dacă Trump va fi condamnat la închisoare sau la plata unei amenzi penale. Trump a fost găsit vinovat de toate cele 34 de acuzații, inclusiv falsificarea registrelor de afaceri pentru a ascunde o plată în schimbul tăcerii, făcută fostei vedete porno Stormy Daniels.

Cei 12 jurați au deliberat timp de două zile înainte de a ajunge la un verdict unanim. Judecătorul Juan Merchan a respins cererea lui Trump de achitare a acuzațiilor. Trump a declarat presei: „A fost o rușine, a fost un proces măsluit”, atacându-l totodată pe judecătorul Merchan, care a prezidat cazul.

În cadrul procesului, instanța a audiat 22 de martori pe parcursul a șase săptămâni, inclusiv pe Stormy Daniels, a cărei presupusă întâlnire sexuală cu Trump a fost în centrul acestui caz. Procurorii l-au acuzat pe Trump că a participat la o conspirație ilegală pentru a submina integritatea alegerilor din 2016 și la un plan de suprimare a informațiilor negative.

Trump a fost acuzat că a ascuns o plată făcută de fostul său avocat pentru a cumpăra tăcerea lui Stormy Daniels cu puțin timp înainte de alegerile din 2016, pentru a păstra tăcerea în legătură cu presupusa lor întâlnire sexuală, care a avut loc în timp ce Trump era căsătorit cu actuala sa soție, Melania. Fostul președinte a pledat nevinovat și a susținut, fără dovezi, că urmărirea penală a fost motivată politic.

 

Sursa foto – pixabay.com