Pregătirile pentru alegerile din 9 iunie sunt în plină desfășurare, cu zeci de mii de persoane instruite de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Membrii secțiilor de votare vor fi remunerați cu sume cuprinse între 240 și 330 de lei pentru fiecare zi lucrată, în funcție de rolul lor.

sondaj

Președinții de secții de votare, care au responsabilitatea principală de a număra voturile și de a întocmi procesele-verbale, vor primi 330 de lei pe zi. Ei, alături de locțiitori, sunt selectați din rândul juriștilor și al altor persoane calificate și sunt responsabili de conducerea secției de votare și de transmiterea rezultatelor.

Membrii secțiilor de votare, desemnați de partidele politice și organizațiile minorităților naționale, vor primi 240 de lei pe zi. Aceștia supraveghează desfășurarea votului, asistă la numărarea voturilor și contribuie la întocmirea proceselor-verbale.

Operatorii de calculator, care verifică actele de identitate ale votanților, vor primi și ei 330 de lei pe zi. În fiecare secție de votare vor fi unul sau doi operatori, în funcție de afluxul de cetățeni. Aceștia vor lucra timp de cinci zile, câștigând în total 1.650 de lei brut, sumă asigurată de prefectura fiecărui județ.

Peste 50.000 de persoane vor fi instruite pentru alegerile din 9 iunie, majoritatea fiind operatori de tablete. Rolul acestora este de a valida cărțile de identitate ale votanților pentru a preveni votul multiplu la alegerile europarlamentare și locale.

 

Sursa foto – pixabay.com