Grupul Celor Şapte (G7) cele mai bogate ţări din lume ”ia în calcul să ia măsuri” împotriva ”supracapacităţilor” de producţie ale Chinei, care inundă pieţele din Occident cu produse subvenţionate mla preţuri mici, anunţă miniştrii de Finanţe din statele membre, reuniţi sâmbătă la Stresa, în Italia, într-un proiect al unui ”comunicat final”, relatează AFP.

sondaj

Ei îşi exprimă ”îngrijorarea” cu privire la ”folosirea generalizată de către China a unor politici şi practici în afara pieţei”, care ”aduc atingere muncitorilor noştri, industriilor noastre şi rezistenţei noastre economice”.

Secretara americană a Trezoreriei Janet Yellen a cerut joi G7 să facă ”un front clar şi unit” împotriva ”supracapacităţilor industriale” ale Chinei, care generează ”dezechilibre macroeconomice” şi care necesită ”răspunsuri” din partea ţărilor afectate.

Comisia Euroepană (CE), care participă la summiturile G7 alături de Franţa, Germania şi Italia, s-a angajat într-o încleştare cu China, pe care o acuză de o falsificare a pieţei europene, pe care o inundă cu produse ieftine.

CE a deschs în aprilie o anchetă cu privire la practici comerciale neloiale împotriva producătorilor de eoliene subvenţionate de către Beijing – după anchete în sectoarele automobilului, feroviar şi panourilor solare -, care ar putea conduce la aplicarea unor sancţiuni vamale.

Ministrul chinez al Comerţului, Wang Wentao, a acuzat CE de ”purtarea unor operaţiuni protecţioniste” în detrimentul ”politicii verzi” europene prin lansarea unor anchete cu privire la subvenţiile Chinei.

 

Sursă foto – pixabay.com